Elektrische deelauto vanaf voorjaar ook in Wognum. Belangstelling in Hoogkarspel valt tegen

Elektrische deelauto’s wachten op gebruikers bij winkelcentrum Reigerspassage in Hoogkarspel.© Foto Mediahuis/Leo Blank

Leo Blank
Wognum

Zonnecoöperatie West-Friesland verwacht komend voorjaar met elektrische deelauto’s te starten in Wognum. Na Hoogkarspel zou dat het tweede dorp zijn waar inwoners zich op duurzame wijze kunnen verplaatsen. De coöperatie werkt samen met de dorpsraad Wognum. In Hoogkarspel valt de belangstelling tot nu toe echter tegen, slecht zes mensen hebben zich aangemeld.

De voorbereidingen in Wognum zijn zover gevorderd dat in overleg met de gemeente plekken zijn aangewezen waar twee auto’s aan weerskanten van een laadpaal een vaste parkeerplaats krijgen. Projectleider Alex Bezemer van de coöperatie legt uit: ,,We willen toe naar vier locaties met laadpalen voor acht elektrische deelauto’s. Die komen in het centrum en in de buitenwijken. We starten met twee auto’s.”

Dorpsraad

Op woensdag 8 december is er een openbare, waarschijnlijk digitale, dorpsraadvergadering waarin het initiatief met inwoners wordt besproken (opgave: info@dorpsraadwognum.nl).

Ook lopen er contacten met de gemeente, die omgevingsvergunningen moet afgeven. Woordvoerder Stefan Droog meldt dat voor het eind van het jaar een verkeersbesluit wordt genomen voor de parkeerplaatsen. Als alles meezit kunnen parkeerplaatsen met laadpalen in februari zijn aangelegd.

(Tekst gaat door onder de foto)

Sinds september staan er drie elektrische deelauto’s klaar in Hoogkarspel.© Archieffoto

Enthousiast

Zonnecoöperatie West-Friesland heeft Wognum in het vizier gekregen doordat inwoner Peter van den Hoven zijn licht opstak in Hoogkarspel en daar heel enthousiast over raakte. Bezemer: ,,Hij wil dat het ook in Wognum mogelijk wordt.”

Jan Swagerman van de dorpsraad meldt dat zij de initiatiefnemers ’wegwijs maken in het dorp’ en contacten leggen met bekende Wognumers die bereid zijn promotie te maken. De parkeerplaatsen komen aan de Lange Regel, Stolphoevelaan, Jacob Kwastlaan en waarschijnlijk Veldbeemd.

Andijk en Wervershoof

De coöperatie, die Onze Auto in de arm heeft genomen voor levering van elektrische auto’s en de exploitatie, wil meer inspelen op de vraag van inwoners, benadrukt Bezemer: ,,We krijgen reacties uit Andijk en Wervershoof waar bewoners ook warmlopen voor een vorm van duurzame mobiliteit.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Nabij winkelcentrum Reigerspassage in Hoogkarspel zijn parkeerplaatsen gereserveerd voor de elektrische deelauto’s.© Foto Mediahuis/Leo Blank

Hoogkarspel

In Hoogkarspel werd het initiatief eerst gelanceerd en vervolgens werd gekeken hoeveel animo er zou zijn. Die blijkt medio november nog niet groot, erkent Bezemer: ,,Pas zes inwoners hebben een abonnement afgesloten. Volgende week starten we een nieuwe campagne.” Hij heeft geen idee waarom de belangstelling zo mager is.

De coöperatie is in gesprek met Drechterland over een vorm van deelname aan de elektrische deelauto. Wethouder Jeroen Broeders kan in dit stadium nog niets zeggen.

Volgens Bezemer wordt gekeken of in SED-verband (Stede Broec, Enkhuizen, Drechterland) gebruik kan worden gemaakt van de Hyundai Kona’s. In dat geval zouden er ook auto’s gestald kunnen worden bij de gemeentehuizen van Stede Broec en Enkhuizen, waarvan ook inwoners kunnen profiteren.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen