Kick Out Zwarte Piet: ’Demonstratie in Volendam gaat niet door, maar wij blijven strijden’

Kick Out Zwarte Piet (KOZP) protesteert rondom de Sinterklaasintocht in Breda. Het comité dat de intocht van Sinterklaas in Breda organiseert zegt vast te houden aan pieten die grijs van kleur zijn, wat volgens KOZP racistisch is.© foto ANP rob engelaar

Merlin Mulder
Volendam

Nu de sinterklaasintochten in Edam en Volendam deze zondag niet doorgaan vanwege de coronamaatregelen, gaat actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) niet demonstreren in Volendam. Maar de organisatie ’blijft strijden’ en sluit een demonstratie op een ander moment in het vissersdorp niet uit. Dit laat de organisatie weten in een reactie op hun Instagrampagina.

Het was voor de organisatie geen makkelijke beslissing om de demonstratie te annuleren, is in de reactie op ’Volendam Kan Het’ te lezen. ’De gemeente Volendam en het intochtcomité van plan waren hun racistisch spektakel weer in vol ornaat neer te zetten dit jaar’, aldus de organisatie. Maar KOZP wil niet ’demonstreren om het demonstreren’. ,,Wij willen bijdragen aan daadwerkelijke zichtbare en duurzame verandering, zodat generaties na ons niet meer hoeven de demonstreren tegen zwarte piet.’’

Maar er waren ook ’constructieve gesprekken’ met de gemeente Volendam en het comité om het feest meer inclusief te maken zonder racistische karikaturen’, aldus KOZP. ,,Wij zien de kans die gesprekken voort te zetten en 2022 als uiterste termijn voor verandering stellen.’’ Mocht tegen die tijd blijken dat Volendam niet openstaat voor een intocht zonder zwarte pieten, wil KOZP een grootschalige landelijke demonstratie in Volendam organiseren.

Dit weekend ging het protest van KOZP bij de intocht in Breda wel door. Hier zijn elf personen aangehouden die betogers van Kick Out Zwarte Piet zouden hebben lastiggevallen en de oproep van politieagenten om weg te gaan, negeerden.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.