Sinterklaas zegt intochten in Volendam en Edam af na verscherping coronamaatregelen

Van onze verslaggever
Volendam

De sinterklaasintochten in Volendam en Edam zijn afgelast. Vanwege de verscherpte coronamaatregelen vinden de plaatselijke sinterklaascomités dat een onthaal van de goedheiligman niet mogelijk is.

Corona gooide in 2020 ook al roet in het eten bij de intocht van Sint Nicolaas in Edam-Volendam. ,,De vrijdag afgekondigde maatregelen zijn bijna even streng als die van verleden jaar en stellen de sinterklaascomités in Edam en in Volendam voor bijna exact dezelfde problemen die in 2020 onoplosbaar waren’’, laat de gemeente namens de organisatoren weten. Met name de verplichte eindtijd van 18 uur en de onderlinge afstand van anderhalve meter zorgen voor problemen.

Volendam

In Volendam gaat de intocht van Sinterklaas gepaard met een vuurwerkshow in de avond. De plannen waren al klaar toen vrijdag bekend werd dat de coronaregels werden aangescherpt. ,,Het Volendamse sinterklaascomité kan het onthaal van sint niet organiseren met de nieuwe coronaregels. Een onthaal vóór 18 uur mist het traditionele karakter en de vuurwerkshow komt niet uit de verf.’’ Omdat er ook veel belangstelling van buiten het vissersdorp wordt verwacht - normaal gesproken staan er met gemak 10.000 mensen aan de haven - is het ondoenlijk de drukte in goede banen te leiden.

Edam

Voor Edam geldt hetzelfde. ,,De ruimtelijke mogelijkheden in het centrum en langs de vaarroute in Edam zijn beperkt. Ook het Edamse comité krijgt de verplichte anderhalve meter afstand niet georganiseerd.’’ Het comité vreest bovendien dat er meer mensen op de been zullen zijn omdat de intocht in Volendam is afgelast. ,,En dat maakt het ook voor het Edammer comité onmogelijk om een intocht volgens de nieuwe coronamaatregelen te organiseren.’’

Wat er met de intochten in Oosthuizen en Middelie gebeurt, was vrijdagnacht nog niet bekend. De vier sinterklaascomités in Edam-Volendam komen binnenkort bij elkaar om te bedenken hoe Sinterklaas tóch de kinderen in de gemeente Edam-Volendam kan bezoeken.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Meest gelezen