Namen geeft Jolanda (61) haar vogels niet meer. Want ze heeft er inmiddels zeventig. ’Nooit verwacht dat ik er zo gek mee zou raken’

Jolanda Kooyman-Welfing bij een van haar twee prijswinnaars op de Vogelshow in Lutjebroek. ,,Wat is hij prachtig geel hè.”

Jolanda Kooyman-Welfing bij een van haar twee prijswinnaars op de Vogelshow in Lutjebroek. ,,Wat is hij prachtig geel hè.”© Foto Marcel Rob

Judit de Redelijkheid
Lutjebroek

In het begin gaf ze haar vogels nog wel namen. Maar inmiddels is de ’collectie’ van Jolanda Kooyman-Welfing dusdanig uitgebreid, dat daar geen beginnen meer aan is. ,,Deze zou ik Yellow kunnen noemen”, zegt ze bij de kooi van een van haar prijswinnaars op de Vogelshow in Lutjebroek. ,,Want wat is hij prachtig geel hè.”

Ze hield altijd al van vogels. Maar dat Jolanda Kooyman-Welfing er ooit nog ’zo gek mee’ zou raken had ze zelf ook nooit verwacht. Twee grote volières heeft de 61-jarige inwoonster van Oosterblokker. En sinds 2017 is ze lid van de Streker Vogelvrienden. ,,Het kweken van vogels vind ik hartstikke leuk om te doen”, vertelt ze. ,,En door mee te gaan doen aan tentoonstellingen kon ik zien hoe ze gewaardeerd worden. Daar had ik geen idee van. Bovendien zie je dan ook andere vogels. En je leert waar er bij keuringen precies op gelet wordt.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Na een jaar afwezigheid houden de Streker Vogelvrienden weer hun jaarlijkse show in café De Paus.

Na een jaar afwezigheid houden de Streker Vogelvrienden weer hun jaarlijkse show in café De Paus.© Foto Marcel Rob

Bij de vereniging, die nog tot en met zondag na een jaar afwezigheid weer haar traditionele Vogelshow houdt in de grote zaal van Café De Paus, is Jolanda een van de weinige vrouwen. ,,Het is een echte mannenwereld”, knikt ze. ,,Geen idee hoe dat komt. Maar ik vind het niet erg hoor. Ik heb de grootste lol met de mannen. Mijn eigen echtgenoot? Die heeft zelf een papegaai. Met mijn vogels bemoeit hij zich niet. Maar hij vindt het prima. En dat moet ook wel, anders kun je dit niet doen.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Bezoekers kunnen nog tot en met zondag terecht op de Vogelshow.

Bezoekers kunnen nog tot en met zondag terecht op de Vogelshow.© Foto Marcel Rob

Want Jolanda heeft inmiddels zeventig vogels, waarvan er een stuk of tien bij haar in huis leven. ,,Allemaal parkietsoorten. Gewoon, omdat ik dat zulke leuke vogels vind. Je kunt ze heel tam maken. Als ik voer op mijn hand doe, komen er een heleboel bij me zitten. Hartstikke gezellig.”

Valkparkieten

Jolanda vindt het leuk om verschillende vogels in te sturen voor shows als die in Lutjebroek. ,,Nu zijn dat zeven valkparkieten. Allemaal anders. En twee hebben er brons gewonnen. Superleuk.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Ruim driehonderd vogels zijn er te bewonderen in Lutjebroek.

Ruim driehonderd vogels zijn er te bewonderen in Lutjebroek.© Foto Marcel Rob

De Vogelshow in café De Paus is zaterdag en zondag vanaf 10 uur open. Bezoekers wordt om een geldige QR-code gevraagd. In totaal zijn er in Lutjebroek ruim driehonderd vogels te bewonderen. ,,Dat zijn er minder dan andere jaren”, vertelt secretaris Erik Bakker. ,,Vooral vanwege corona. Maar ook de vogelgriep heeft ermee te maken. De grondvogels, die daar extra bevattelijk voor zijn, mogen niet vervoerd worden. Maar we zijn heel blij dat we de show dit keer weer konden organiseren.”

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen