Het mooiste aan Velsen-Noord is dat ondanks de diversiteit aan culturen iedereen dezelfde taal van hard werken spreekt | column Brussels blik

Wat zou Velsen zijn zonder Velsen-Noord?

Wat zou Velsen zijn zonder Velsen-Noord?© foto heleen vink

Joris Brussel

In Velsen-Noord is weerstand tegen de komst van een logiesgebouw met 96 tweepersoonskamers voor buitenlandse werknemers. Een particuliere belegger heeft bedacht dit pand te plaatsen op bedrijventerrein de Grote Hout in het schaarse stukje groen dat er in Velsen-Noord over is.

Zowel Wijkplatform Velsen-Noord als de Velsense gemeenteraad zijn niet betrokken bij de plannen. Plannen die afgelopen december zijn ingediend bij de gemeente, maar waarover het gemeentebestuur pas vorige week liet weten er welwillend tegenover te staan.

Logisch dat bovenstaande ontwikkelingen op verzet in mijn geboortedorp stuiten. Maar volgens het krantenartikel is een Facebook-reactie op dit plan de vraag of we ’inderdaad het afvoerputje van Velsen zijn’. Wacht even. Volgens mij moet je het omdraaien. Wat zou Velsen zijn zonder Velsen-Noord? Ik denk dat Velsen dan een stuk minder nationaliteiten zou tellen.

Het bekendste surfstrand van Nederland zou niet in Velsen liggen. Het strand bij de Noordpier is immers Velsen-Noords strandgebied. En vele fabrieken van Tata Steel IJmuiden zouden een nieuwe locatie moeten vinden, want die liggen nu in het fabrieksdorp.

We zijn geen afvoerputje; we zijn de staalhaven waar de werkgelegenheid binnen vloeit. En ja, daar komen ook arbeidsmigranten op af. En inderdaad, hen lekker in Velsen-Noord dumpen, is een te makkelijke oplossing. Dus weerstand en verzet zijn terecht. Maar onszelf zielig vinden? Dat hebben we nog nooit gedaan.

Het mooiste aan Velsen-Noord is dat ondanks de diversiteit aan culturen iedereen dezelfde taal van hard werken spreekt. Het gaat alleen om het feit dat een concentratie van mensen met dezelfde achtergrond in één hok duwen risico’s kan opleveren.

Zeker als dat mensen zijn die hier puur zijn om te halen en niet om te brengen. Die moet je betrekken bij de buurt. Twee van mijn beste kameraden wonen binnen een straal van driehonderd meter van waar dit zogenaamde ‘Polenhotel’ zou moeten komen.

Een Nederlander en een Pool. Arbeidsmigranten die mogelijk in hun buurt komen te wonen, mogen in hun handen knijpen als ze buurman tegen hen mogen zeggen. Sterker nog; waar schrijf ik me in?

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen