Ervaren badmintonners van ’t Vennewater maken van de nood een deugd en specialiseren zich in het trainersvak

De punten van Arko de Betué (links) en Jordy Halapiry zijn momenteel cruciaal in de hoofdmacht van ’t Vennewater.

De punten van Arko de Betué (links) en Jordy Halapiry zijn momenteel cruciaal in de hoofdmacht van ’t Vennewater.© Foto Martin de Haan

Robin Kaandorp
Heiloo

Zoals in veel sporten liggen ook in het badminton de trainers niet voor het oprapen. Drie routiniers van ’t Vennewater besloten van de nood een deugd te maken en zichzelf te gaan specialiseren als opleider.

Jasper Timmerman en Jordy Halapiry speelden allebei in de eredivisie bij Duinwijck, Arko de Betué is al sinds jaar en dag niet weg te denken bij ’t Vennewater. En nadat hoofdtrainer Marcel van Beek na negen jaar stopte, dacht het drietal: „Een opvolger is niet zo makkelijk te vinden. Waarom gaan we zelf geen training geven? We zijn geen geschoolde trainers, maar we hebben samen wel honderd jaar ervaring als speler en door de jaren heen een groot aantal trainers gehad. Daar pik je heel veel van op”, vertelt Timmerman, momenteel de voornaamste drijvende kracht van de drie. Inmiddels volgen zij ook een echte trainerscursus, vertelt De Betué. „En met ons meer trainers binnen de club. Veel van wat we leren is wel bekend, maar je ziet toch dingen in een ander daglicht. Het is daarnaast prettig als iedereen een beetje hetzelfde doet. Dat er één lijn is.”

Persoonlijke aandacht is daarbij het sleutelwoord. „We zijn niet zomaar wat aan het doen. Er zit wel visie in”, is Timmerman duidelijk. „En de spelers vinden het wel tof dat zij merken dat zij beter worden. Zelfs spelers van veertig gaan nog vooruit. Dat is ook ons streven. We willen uit iedereen zoveel mogelijk rendement halen en we laten ze ook kritisch naar zichzelf kijken. We hebben alles van tevoren uitgedacht en alle spelers ook gevraagd: wat wil je leren en wat drijft je überhaupt. We willen iedereen een beetje prikkelen en laten nadenken over waar zij mee bezig zijn en dan is het mooi om te zien dat zij dat oppikken.”

Zij nu een jaar als trainers onderweg. Het enthousiasme is, ondanks alle beperkingen die corona oplegde, nog altijd groot. „We hebben er enorm veel lol in en dit zorgt ook bij ons voor heel veel energie. En als je met zijn drieën bent, houd je elkaar wel scherp.”

Hoewel de trainingsgroep uit spelers van verschillende leeftijden bestaat is talentontwikkeling belangrijk voor de toekomst van de Heilooër club. „We willen heel graag dat de jeugd aansluiting vindt”, stelt De Betué. Want de hoofdmacht bestaat momenteel vooral uit dertigers.

Timmerman is inmiddels als speler gestopt, maar De Betué en Halapiry vormen op dit moment de helft van de Heilooër hoofdmacht en ook aan de vrouwenkant is het allemaal zeer geroutineerd. „Al moeten we door de vele blessures die we nu bij de dames hebben noodgedwongen al jonge speelsters inzetten. Die trainen veel, zijn fitter en sneller, maar missen nog ervaring. En het is dan natuurlijk extra zonde als je bijna een heel jaar gemist hebt. Voor ons, de oude garde, is dat niet zo erg, maar zij hebben echt competitie en toernooien nodig om beter te worden.”

Halapiry maakte vorig jaar zijn rentree, na dertien jaar geen competitie gespeeld te hebben. „Maar dat was amper te merken. Hij is technisch zo vaardig en hij was in twee weken weer op het vereiste niveau. Dat is best wel frustrerend voor anderen”, stelt Timmerman lachend.

Samen raken De Betué en Halapiry steeds meer ingespeeld als tweetal en zorgen voor belangrijke punten, zo ook in de 3-5 nederlaag tegen het Rotterdamse Asterix. ’t Vennewater is nu voorlaatste in de tweede divisie. „Door de vele blessures aan de vrouwenkant is het dit seizoen verder lastig punten halen. In de mixed spelen we steeds met andere samenstellingen, dus krijg je niet echt de tijd om te wennen.”

Noodgedwongen is daarom Ellen Ranzijn aangesloten. „Zij komt terug van een zware knieblessure en zou eigenlijk geen drie partijen moeten spelen, maar andere opties zijn er niet. Het hangt bij ons een beetje van tijgerbalsem en verband aan elkaar momenteel. Hopelijk zitten we verder in het seizoen ruimer in de spelers. Dan blijven we er zeker in. Maar dat is echt afwachten.”

Beloftes

De toekomst van ’t Vennewater vormt momenteel het tweede team, al spelen Fleur Bakker en Manon Duijn al vaak mee in het eerste. „Ze willen gelukkig allemaal heel graag, maar zij zijn er nog niet. Zij moeten nog wel echt een stap maken voor een niveau hoger.”

Meer nieuws uit Sport Alkmaar

Meest gelezen