Logeerhuis voor mantelzorgerontvangers in Wijdewormer opent in januari 2022: ’Langdurige zorgverlening thuis gaat alleen goed als er rustpauzes zijn’

Het Buitenhuis in Wijdewormer.

Het Buitenhuis in Wijdewormer.© Foto gemeente Oostzaan

Frederique Teillers
Wijdewormer

De acht gemeenten in Zaanstreek-Waterland, het Zorgkantoor en de Zorgcirkel kregen deze week de sleutel van ’Het Buitenhuis’, het eerste respijthuis in de regio.

Het logeerhuis betreft Huize 104 aan de Noorderweg in Wijdewormer en zal in januari volgend jaar open gaan. Het heeft jaren geduurd voordat de inzet van de gemeenten en zorgorganisaties tot succes heeft geleid. In maart maakte gemeente Zaanstad het plan voor de vernieuwde boerderij in Wijdewormer bekend.

Het logeerhuis moet een plek worden waar mensen die zorgafhankelijk zijn, terecht kunnen als de mantelzorger rust wil. Een wervingscampagne is opgestart om zorgprofessional en vrijwilligers aan te trekken, die zullen bijdragen aan professionele ’logeerzorg’ en dagactiviteiten.

(Tekst gaat door onder de foto)

Met de overhandiging van de sleutel door Patrick van Nek aan Arjan Baan, directeur De Zorgcirkel, kan het nieuwe Buitenhuis ingericht worden en gaan begin 2022 de deuren officieel open.

Met de overhandiging van de sleutel door Patrick van Nek aan Arjan Baan, directeur De Zorgcirkel, kan het nieuwe Buitenhuis ingericht worden en gaan begin 2022 de deuren officieel open.© Foto gemeente Oostzaan

Opladen

Dit initiatief moet bijdragen aan het langer fit en fijn thuis wonen. „Mantelzorgers zijn onmisbaar voor de persoon waar ze voor zorgen”, zeggen Natasja Groothuismink (wethouder Zaanstad) en Harry Rotgans (wethouder Purmerend). „ Maar ook voor ons als gemeenten. Fantastisch dat Het Buitenhuis er vanaf januari voor kan zorgen dat mantelzorgers een adempauze krijgen. Even tijd voor zichzelf. Om op te laden. Want zorgen voor een ander is dierbaar, maar ook intensief.”

„Wij geloven stellig dat langdurige zorgverlening thuis alleen goed gaat als er af en toe rustpauzes worden ingelast, door zowel de gever als de ontvanger van mantelzorg” vertelt Arjan Baan, regiodirecteur bij De Zorgcirkel.

Kosten

Geïnteresseerde mantelzorgers kunnen vrijblijvend in gesprek gaan met Het Buitenhuis. Het betreft veelal maatwerk. Logeren in Het Buitenhuis wordt in veel gevallen gesubsidieerd waardoor de kosten voor een all inclusive verblijf 17,50 euro per persoon per nacht bedragen. Voor de dagbesteding kan een beroep worden gedaan op de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) of Wet langdurige zorg (Wlz).

In 2019 werd Huize 104 aangekocht door Van Nek Vastgoed. De boerderij is toen gesloopt en opnieuw opgebouwd tot dertien appartementen voor ouderen.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Meest gelezen