Slachtoffers toeslagenschandaal vrijgesteld van gemeentelijke belastingen in Hollands Kroon

© Foto ANP

Winnie van Galen
Anna Paulowna

Met de kwijtschelding van gemeentelijke belastingen komt de gemeente Hollands Kroon 53 gedupeerden van de toeslagenaffaire in de gemeente tegemoet.

Met een groot deel van de gedupeerden is de afgelopen periode een gesprek gevoerd met daarbij de insteek op welke terreinen de gemeente de getroffen gezinnen hulp kan bieden. Los hiervan is bekend gemaakt dat gedupeerden worden vrijgesteld van gemeentelijke belastingen, aldus wethouder Mary van Gent.

De gezinnen die het betreft gaven aan dankbaar te zijn voor de actie van de gemeente maar dat een dergelijke handreiking eerder had moeten gebeuren. Dit was geen verwijt aan het adres van de gemeente, maar richting de belastingdienst, aldus de wethouder. Met de gedupeerden waarmee is gesproken, negen uitgezonderd omdat een reactie uitbleef, heeft volgens de gemeente niemand te maken gehad met kinderen die door de omstandigheden uit huis zijn geplaatst.

Fraude

Bij de toeslagenaffaire werden ouders die in aanmerking kwamen voor kinderopvangtoeslag ten onrechte verdacht van fraude. Dan wel er golden strenge terugvorderingen bij gemaakte fouten. De affaire die vanaf 2017 in toenemende mate in de publiciteit kwam, leidde tot een grote financiële en geestelijke misère bij gezinnen aangezien de uitgekeerde bedragen moesten worden terugbetaald.

In sommige gevallen liep de schuld op tot tienduizenden euro's dan wel veel hogere bedragen. Tussen 2014 en 2019 kregen duizenden ouders met genoemd schandaal te maken. De affaire leidde uiteindelijk tot de val van het derde kabinet Rutte.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.