Brievenbus en prullenbakken kapot door vuurwerk in Landsmeer, spoor van vernieling achtergelaten

De pekelbak bij Luijendijk dinsdagavond.

De pekelbak bij Luijendijk dinsdagavond.© Foto Rob de Ruijter

Frederique Teillers
Landsmeer

Er is dinsdagavond een spoor van vernieling achtergelaten in Landsmeer door vermoedelijk een groep jongeren. Met vuurwerk is onder andere een brievenbus, prullenbak en pekelbak opgeblazen.

In lokale Facebookgroep ’Je bent Landsmeerder als’ regent het berichten over de vernielingen. Op de hoek van de Burgemeester Postweg en de Meervalweg zou de brievenbus vernield zijn door een groep ’jonge jochies’. Prullenbakken in het Sportpark waren ook een doelwit. In de reacties is te lezen dat een groep jonge jongens vaker is gespot in het dorp met vuurwerk bij de hand. Een keer zou een vuurpijl recht langs het gezicht van een kleuter zijn gegaan, tot woede van de moeder.

Rob de Ruijter liep dinsdagavond met de hond in wijk Luijendijk, toen hij een gebroken pekelbak zag. Hij heeft niets gezien, maar in de plaatselijke Whatsappgroep werd gezegd dat na een harde knal vier jongens voorbij fietsten. „Of die dan ook daadwerkelijk die vernielingen hebben gepleegd weet je nooit zeker. Maar het was wel rond diezelfde tijd”, laat De Ruijter weten. De stukken plastic lagen volgens hem in een straal van tientallen meters rond de plaats waar de bak. „Het is levensgevaarlijk.”

Politie

Waar was de politie? „Op de melding van de brievenbus op de Burgemeester Postweg hebben we actie ondernemen”, laat een woordvoerder weten. Er werd geen post op de grond aangetroffen, die zou waarschijnlijk al geleegd zijn op het moment van de knal. Er zijn dinsdag meerdere meldingen van vuurwerkoverlast binnengekomen. „Maar meer dan melding maken kunnen bewoners niet doen, al is het voor ons heel handig. We kunnen er niet altijd naar toe, maar zo maken we het probleem wel inzichtelijk.”

Een woordvoerder van de gemeente Landsmeer laat weten dat ze gaan inventariseren wat er precies is gebeurd en ze zich zullen beraden ’op de te nemen maatregelen’.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Meest gelezen