VS verwachten veel gevaccineerde internationale reizigers

ANP Producties | Bron: ANP

De Verenigde Staten verwachten maandag een forse toestroom van internationale bezoekers die hun grenzen oversteken, zowel door de lucht als over land. Maandag komt namelijk een einde aan de reisbeperkingen die de VS in maart 2020 een groot deel van de wereldbevolking oplegden om de verspreiding van Covid-19 te minimaliseren.

Zo verwacht luchtvaartmaatschappij United Airlines maandag ongeveer 50 procent meer inkomende passagiers uit het buitenland vergeleken met afgelopen maandag, toen dit er ongeveer 20.000 waren. En Delta Air Lines meldde dat het aantal internationale boekingen met 450 procent is gestegen ten opzichte van zes weken terug, toen het einde van de reisbeperkingen werd aangekondigd. De luchtvaartmaatschappij voorspelt lange rijen voor reizigers naar de VS.

Veel internationale vluchten zullen naar verwachting maandag bijna vol of helemaal vol vliegen, met een hoog passagiersvolume in de komende weken.

Langere wachttijden

De regering van Joe Biden heeft meerdere gesprekken gevoerd met Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen om zich voor te bereiden op de toestroom van extra reizigers die op Amerikaanse luchthavens zullen aankomen. Reizigers die vanuit Canada en Mexico over land of per veerboot oversteken zijn gewaarschuwd om vanaf maandag op langere wachttijden voorbereid te zijn.

Luchtvaartmaatschappijen zullen de vaccinatiedocumentatie voor internationale reizigers controleren, zoals ze momenteel al doen met Covid-19-testresultaten. Bij landgrensovergangen zal de Amerikaanse douane vragen of reizigers zijn ingeënt en ter plekke documentatie controleren.

Contacten

Kinderen onder de 18 jaar zijn vrijgesteld van de nieuwe vaccinatievereisten.

Ook worden maandag nieuwe regels voor het traceren van contacten van kracht. Zo zijn luchtvaartmaatschappijen voortaan verplicht om indien nodig informatie te verzamelen van internationale vliegtuigpassagiers "om contact op te nemen met reizigers die zijn blootgesteld aan Covid-19-varianten".

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.