Hoofdklasse honkbal gaat in 2022 op slot, komende seizoenen geen degradatie mogelijk

De hoofdklasse honkbal bestaat volgend jaar uit negen teams.© Archieffoto

Monne Reitsma
Haarlem

De hoofdklasse honkbal gaat op slot. Dat houdt in dat er volgend seizoen geen enkele ploeg op het hoogste niveau kan degraderen.

De Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond heeft deze beslissing genomen om een verdere professionalisering van de competitie en de deelnemende verenigingen op dit niveau mogelijk te maken. Clubs die in de hoofdklasse willen uitkomen moeten de komende jaren aan een aantal kwaliteitseisen voldoen.

Het complete pakket aan eisen is nog niet rond, maar te denken valt aan een goede lichtinstallatie en op termijn ook coaches in het bezit van het hoogste trainersdiploma TC 4. Ook in de verdere begeleidingsstaf moeten verbeteringen worden doorgevoerd. In het voorjaar van 2022 zal een en ander worden vastgelegd in een convenant waar alle verenigingen voor tekenen.

In het seizoen 2022 komen negen ploegen in de hoofdklasse uit. Er is in de plannen van de KNBSB ruimte voor tien ploegen, maar de huidige hoofdklassers waren collectief tegen het nu al toelaten van een tiende ploeg. RCH-Pinguins uit Heemstede is nieuw op het hoogste niveau omdat zij afgelopen seizoen de promotiewedstrijden tegen Storks Den Haag winnend wisten af te sluiten.

Overigens hebben die nederlagen voor Storks uiteindelijk geen gevolgen want de KNBSB is van mening dat er in de hoofdklasse een club uit Den Haag hoort te spelen en dus degradeert Storks niet. Voor een eventuele tiende plek in 2023 wordt gedacht aan verenigingen als Euro Stars (Capelle aan den IJssel) en UVV (Utrecht). Afgelopen seizoen in de eerste klasse de nummers drie en vier achter kampioen Amsterdam 2 en RCH-Pinguins.

Euro Stars en UVV zouden in 2022 dus kunnen spelen voor een plekje hoger mits de clubs aan de gewenste eisen voldoen. Al is het ook mogelijk dat clubs de hoofdklasse verlaten als ze wel sportief, maar niet meer aan de aanvullende eisen voldoen.

Om het ontwikkelingstraject van de hoofdklasse te laten slagen is besloten om zeker vijf jaar de hoogste klasse gesloten te houden. Op die manier is er duidelijkheid voor de deelnemende clubs. Er wordt ook gehoopt dat sponsors zich voor een langere periode aan een club verbinden en niet verdwijnen na een eventuele degradatie.

Impuls

Naast stabiliteit van de verenigingen hoopt de KNBSB ook een attractievere competitie op te kunnen zetten en op die manier een impuls te geven aan de sport. De KNBSB vindt de hoofdklasse de beste competitie van Europa maar al jaren domineren Neptunus en Amsterdam. Het is zeker niet de bedoeling om het niveau van deze ploegen dichter bij de andere clubs te brengen. Zeker niet. Er moet een kwaliteitsimpuls naar boven komen en geen nivellering in het midden.

Voor aankomend seizoen worden in ieder geval weer drie wedstrijden per week gespeeld. het is alleen nog niet duidelijk of dat op donderdag, zaterdag en zondag blijft. Daar wordt nog over nagedacht en alle opties staan nog open. Het is zelfs mogelijk om de avondwedstrijd zeven innings te laten duren. Een ontwikkeling die internationaal al gaande is.

Mervin Gario blijft

Mervin Gario (36) blijft aan als hoofdcoach van Hoofddorp Pioniers. In geval van blessures of schorsingen is hij ook weer inzetbaar als veldspeler. Ook de assistenten Theo Geerman en Tom van Limburg blijven. Raymond Beljaards is gestopt. Oud-international Dirk van ’t Klooster wordt ’hitting-coach’. De club zoekt nog een teammanager.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen