Oud-voetballer en voormalig café-eigenaar Flip Stapper overleden

Flip Stapper (staand, derde van links) in zijn tijd bij AZ’67.

Flip Stapper (staand, derde van links) in zijn tijd bij AZ’67.© Foto George Stoekenbroek, collectie Jan Visser

Theo Brinkman
Graft

In zijn woonplaats Graft is donderdag op 76-jarige leeftijd Flip Stapper overleden. De in Amsterdam geboren Stapper voetbalde in de jaren zestig en zeventig in de eerste- en eredivisie voor Blauw Wit Amsterdam, Heracles, FC Twente en AZ’67. Het langst speelde hij voor Heracles (1964-1968) en AZ’67 (1969-1974).

Stapper (op bovenstaande foto: staand, derde van links) kwam in 1969 naar AZ’67, waar hij zich liet gelden als een technisch vaardige middenvelder. „Flip had een weergaloze schijnbeweging, was echt een technische speler”, zegt Jan van Veen, in die periode aanvoerder van AZ’67. „Hij miste wel wat hardheid en acceptatievermogen. En voor een halfspeler was hij wat zwaar. Hij heeft, denk ik, niet helemaal uit zijn carrière gehaald wat er in zat.”

Wat daarbij ook een rol speelde was dat Stapper niet altijd even serieus voor de sport leefde. Over hem werd nogal eens gezegd dat hij zijn achternaam eer aan deed. „Klopt. En daar kon hij zelf ook wel om lachen, hoor”, zegt Van Veen. „Maar Flip was een geweldige kerel voor een elftal.”

(Tekst gaat verder na de foto)

Flip Stapper (achter) in actie tegen NAC in 1973.

Flip Stapper (achter) in actie tegen NAC in 1973.© Foto George Stoekenbroek

Bij FC Twente verdiende hij er de bijnaam ’Flip de Stapper’ mee. Hij was er een van de spelers die tijdens een trainingskamp de stad in ging om carnaval te vieren. Dat was bij trainer Kees Rijvers tegen het zere been. „Ik vond toen andere dingen belangrijker dan presteren. Natuurlijk was dat dom”, zei Stapper er later over tegen de Twentsche Courant/Tubantia.

(Tekst gaat verder na de foto)

Flip Stapper (tweede van links) tussen Jan van Veen en Barna Liebhaber. Rechts trainer Robert Heinz.

Flip Stapper (tweede van links) tussen Jan van Veen en Barna Liebhaber. Rechts trainer Robert Heinz.© Foto collectie Jan Visser

In zijn laatste seizoen bij AZ’67, 1973-1974, raakte hij net als enkele andere oudere spelers een beetje uit de gratie. AZ’67 was ambitieus en wilde omhoog. Stapper paste niet echt meer in dat plaatje. In maart 1974 speelde hij zijn 101e en laatste wedstrijd voor AZ’67. Misschien wel symbolisch: hij werd in dat duel gewisseld voor Kristen Nygaard, een van de spelers die in de jaren daarna het succes van het gouden AZ vormgaf.

Stapper, hoewel pas 29 jaar, stopte dat jaar met profvoetbal en ging bij amateurclub KFC in Koog aan de Zaan spelen.

(Tekst gaat verder na de foto)

Flip Stapper kijkt op de achtergrond toe hoe Kristen Nygaard een duel om de bal uitvecht in een wedstrijd tegen Haarlem in 1973.

Flip Stapper kijkt op de achtergrond toe hoe Kristen Nygaard een duel om de bal uitvecht in een wedstrijd tegen Haarlem in 1973.© Foto George Stoekenbroek

Café ’t Stappertje

Na zijn voetballoopbaan werkte Stapper eerst lange tijd voor Wastora en daarna de Molenaar Handelsonderneming. Eind jaren tachtig werd hij eigenaar van een café in Spijkerboor (café ’t Stappertje) en een drankenhandel. In de jaren negentig keerde hij terug in het voetbal, als scout en ’zaakwaarnemer’. Hij werkt een tijd voor Nummer 10, het bedrijf van Maarten de Vos. Niet toevallig beveelt Stapper diverse keren met succes een speler bij Heracles aan. Zo komen bijvoorbeeld Ben Rienstra, Glynor Plet, Willie Overtoom en Brandley Kuwas door tussenkomst van Stapper bij de club in Almelo terecht.

Na lange tijd in Westbeemster te hebben gewoond, woonde Stapper de laatste jaren in Graft. De crematie is woensdag in besloten kring.

Flip Stapper.

Flip Stapper.© Foto Piet Bouts, collectie Jan Visser

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Meest gelezen