Zorgmedewerkers moeten zich vaccineren: ’Doe nou maar gewoon mee!’

Verplicht vaccineren.© Foto Jan Jong

Ronneke van der Genugten
Hoorn

Werkgevers in de zorg mogen, net als andere ’bazen’, volgens de wet van hun personeel niet eisen dat zij zich vaccineren tegen corona. Over nut en noodzaak van vaccineren wordt verschillend gedacht, ook door mensen in de zorg. Maar de mening over verplichte vaccinatie is bijna eenduidig ja!

Kwetsbare mensen die afhankelijk zijn van de zorg mogen eisen dat hun hulpverleners gevaccineerd zijn. Daarom moeten deze zorgmedewerkers zich laten prikken. 72 procent van de deelnemers aan de stelling over verplichte vaccinatie is het hiermee eens.

Corry Beers Roozendaal uit Hensbroek is een van de voorstanders en schrijft: „ Het is om andere mensen en jezelf te beschermen.” Deze respondent toont echter wel begrip voor mensen die om wat voor reden niet gevaccineerd kunnen worden. Ook al zouden ze het graag willen, ze hoeven niet verplicht te worden.

Volgens Ed de Heij uit Hoorn is iedereen die in nauw contact komt met de medemens verplicht tot vaccinatie. Ook Kees Bouman uit Medemblik is voorstander en roept op: „Doe nou gewoon mee, sluit je ogen niet voor de gevolgen van een Covid-19 besmetting. ” Joke Reus uit Lutjebroek is van mening dat iedereen de verantwoordelijkheid moet nemen, maar stelt ook dat eigenlijk iedereen ingeënt zou moeten worden.

Tegenstanders van de stelling dat alle zorgmedewerkers die zwakke mensen helpen, zich moeten vaccineren, zijn onder anderen J.W. Liefting uit Ooterleek, A. Breems uit Hoorn en C. Bakker uit Bovenkarspel. ’Vrij land, vrije keuze’, ’Eigen baas in eigen lichaam’ en verwijzing naar Artikel 1 in de Grondwet zijn veelgehoorde geluiden.

Marc van Dijk uit Hoorn en plaatsgenoot Karin Schaafsma stemden tegen uit angst voor het oplopen van personeelstekort in de zorg. Laatstgenoemde schrijft verder: „Alle zorgmedewerkers zijn zich bewust van het feit dat corona kan leiden tot ernstige klachten en mogelijk de dood. Bij klachten zullen zij geen enkel risico nemen.”

Jan de Roo uit Andijk noemt het storend dat de discussie rond vaccineren zo fel is geworden. „Mensen hebben niet meer in de gaten dat er ook nog een grote groep mensen rondloopt die helemaal geen vaccinatie nodig heeft.” Deze tegenstander verwijst verder naar de Sanquin Vinger aan de Pols-studie, waaruit blijkt dat in augustus dit jaar al ongeveer 20 procent van de bevolking afdoende antistoffen als gevolg van infectie heeft.

Volgens Janet Klooster zijn gevaccineerde zorgmedewerkers gevaarlijk, omdat ze ongemerkt het virus kunnen overbrengen. „Ongevaccineerde zorgmedewerkers zullen zich ziek voelen als ze corona hebben en thuis blijven”, onderbouwt zij haar tegenstem.

Andere tegenstanders pleiten in plaats van verplichte vaccinatie voor testen bij toegang.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen