Redelijk zeldzame graftrommels gevonden in Barsingerhorn bij onderzoek naar historisch waardevolle graven in Hollands Kroon

Een graftrommel op een begraafplaats in Santpoort-Noord© Archieffoto

Casper Duin
Barsingerhorn

Bij onderzoek naar historisch waardevolle graven in de gemeente Hollands Kroon is op de Westerbegraafplaats in Barsingerhorn een aantal graftrommels gevonden.

De Westerbegraafplaats in Barsingerhorn is in 1871 aangelegd en heeft van vroeger uit een besloten karakter. Deze begraafplaats geeft een mooi beeld van de grafcultuur aan het eind van de negentiende eeuw. Er zijn op een aantal graven zelfs graftrommels gevonden. Deze zijn redelijk zeldzaam in Nederland. Na de Tweede Wereldoorlog werden deze nauwelijks meer geplaatst. In Nederland komen er ongeveer nog 1.100 graftrommels voor, verspreid over het hele land.

Aan het einde van de zomer is er door Bureau Funeralia in opdracht van de gemeente een groot onderzoek gedaan bij de tien begraafplaatsen in de gemeente. Alle gemeentelijke begraafplaatsen zijn bezocht en onderzocht. Dit levert niet alleen een lijst met graven op maar ook beschrijvingen over het ontstaan van de begraafplaats. In deze lijst staat ook beschreven wat er precies karakteristiek is.

377 grafmonumenten en éé herdenkingsmonument op tien verschillende gemeentelijke begraafplaatsen in de gemeente Hollands Kroon worden aangewezen als historisch waardevol graf. Deze lijst met historisch waardevolle graven beschermt de graven voor ruiming.

De gemeente vindt het belangrijk om de grafmonumenten op deze manier te beschermen, omdat deze graven de ontstaansgeschiedenis laten zien. Ook tonen deze graven op bijzondere wijze de geschiedenis van het dorp. Er zijn grote verschillen te zien tussen de begraafplaatsen van de oude kernen en de nieuwe dorpen in de polders. Graven zijn een tastbare herinnering en het college van burgemeester en wethouders vindt het daarom belangrijk om deze te behouden.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.