Vice-admiraal De Waard op Twitter over M-fregatten: ’De schepen gaan pas weg als er vervangende capaciteit is’

Arie Jan de Waard gaat over de aanschaf van het materieel van defensie.

Arie Jan de Waard gaat over de aanschaf van het materieel van defensie.© Archieffoto

Arie Booy
Den Helder

Vice-admiraal Arie Jan de Waard sust de verhitte gemoederen binnen de marine over de verkoop van M-fregatten: ’De schepen gaan pas weg als er vervangende capaciteit is’, stelt de admiraal op Twitter.

Voorzitter Rob Pulles van de marinebond KVMO vergeleek de verkoop van schepen aan Griekenland met het gezegde dat je geen oude schoenen wegdoet voor er nieuwe zijn. Pulles maakte tevens een opmerking over een ’stralende’ directeur De Waard van de Defensie Materieel Organisatie tijdens een ondertekeningsceremonie met Griekenland.

Stemmingmakerij

De Waard reageerde vervolgens verbolgen op Twitter: ’Het moet niet gekker worden; wat een stemmingmakerij. Dit is het tekenen van een Letter of Intent, niet meer, niet minder. Zoals ik al vaak heb gezegd: M-fregatten gaan pas weg als er vervangende capaciteit is.’

Via hetzelfde medium liet KVMO-voorzitter Pulles weten: ’Ik ben blij dat te horen. Het valt niet mee om die boodschap terug te vinden. Het kan geen kwaad om dat meer naar voren te brengen.’

De argwaan van marineofficieren over het lot van de M-fregatten werd eerder gewekt door het aan de kant leggen van Zr.Ms. Van Speyk. Vervolgens stond er in de documenten bij de begroting voor komend jaar dat de M-fregatten vanaf 2025 niet meer nodig zijn. Vragen hier over aan de Defensie Materieel Organisatie werden niet afdoende beantwoord.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.