Hollands Kroon genomineerd voor prijs rond delen van auto’s. Het streven is nu: veertig mobipunten aan het einde van dit jaar

Theo Meskers (r) bij de ingebruikname van een Mobipunt.

Theo Meskers (r) bij de ingebruikname van een Mobipunt.© Foto Mobipunt

Arie Booy
Hollands Kroon

De gemeente Hollands Kroon is genomineerd voor een duurzaamheidsprijs. Het gaat om de Autodeel Award 2021 die halverwege deze maand wordt uitgereikt.

Wethouder Theo Meskers is in zijn sas met de nominatie: ,,Wat leuk dat onze Mobipunten ook buiten de Kop van Noord-Holland worden gezien”, meldt de bestuurder op zijn LinkedIn-pagina. Op een Mobipunt staan deelauto’s of een deelfiets, zodat een met openbaar vervoer begonnen trip voortgezet kan worden met een ander vervoermiddel.

De prijs die op 15 november uitgereikt wordt is afkomstig van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de stichting Natuur & Milieu. Dit jaar wordt de Autodeel Award alweer voor de zesde keer uitgereikt aan gemeenten en lokale autodeelprojecten, die zich het meest hebben ingespannen om de groei van autodelen te versnellen. Er zijn drie categorieën: de beste grote gemeente, de beste kleine gemeente en het beste initiatief voor autodelen. Hollands Kroon valt samen met Schouwen-Duiveland en Het Hogeland in de categorie kleine gemeenten naar inwonertal.

Tips

Om te bepalen welke gemeenten de grootste impact hebben gemaakt op autodelen, heeft de jury een handleiding gebruikt met vijftien tips voor gemeenten om autodelen te versnellen. De jury keek naar indicatoren zoals bijvoorbeeld de groeifactor van het aantal deelauto’s, het aantal verbonden sociale voorzieningen, het beleid voor elektrisch autodelen, parkeergelegenheden, enzovoort.

Het gebruik van mobipunten neemt stap voor stap toe, meldde Theo Meskers eerder dit jaar, maar corona heeft het initiatief het flink dwars gezeten. Volgens hem zal er volgend jaar pas een beter beeld zijn van het daadwerkelijke gebruik.

Volgens de wethouder wordt er meer geïnvesteerd in de vloot, zodat er in de loop van het najaar meer auto's beschikbaar zijn. Ook het aantal mobipunten moet worden uitgebreid. Op de website mobipunt.net staat als streven vermeld: veertig mobipunten aan het einde van dit jaar. De punten in Den Oever en Anna Paulowna zijn populair, in Middenmeer en Wieringerwerf worden minder fietsen geleend.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.