Opkoopbescherming in Haarlem toch al per 1 januari 2022

Marlies Vording
Haarlem

De gemeente Haarlem wil toch per 1 januari 2022 al opkoopbescherming invoeren. Het stadsbestuur en de gemeenteraad hopen starters daarmee tegemoet te komen en beleggers te weren.

Onder de opkoopbescherming vallen woningen in de hele stad met een WOZ-waarde tot 389.000 euro. Kopers mogen hun nieuwe aanwinst de eerste vier jaar niet verhuren. Huizen met een hogere waarde ontspringen de dans.

Daarnaast geldt er een aantal wettelijke uitzonderingen. Verhuur aan eerste- en tweedegraads familieleden blijft wel toegestaan. Ook tijdelijke verhuur tot 12 maanden en verhuur van woningen die verbonden zijn aan een bedrijfspand blijft mogelijk.

Het college wilde de opkoopbescherming, die landelijk vanaf 1 januari 2022 mogelijk is, in eerste instantie pas invoeren vanaf maart of april. Wethouder Marie-Thérèse Meijs (Wonen) wilde het vooral ’zorgvuldig’ doen, met inspraak van Haarlemmers.

De gemeenteraad nam vorige week een motie aan om de regel wel al na de jaarwisseling in te laten gaan. De fracties maken zich zorgen over de kansen van starters op de oververhitte woningmarkt. Het stadsbestuur heeft dat signaal ter harte genomen.

Tot en met 16 november kunnen Haarlemmers reageren op het voornemen om opkoopbescherming per 1 januari 2022 in te voeren. De commissie Ontwikkeling vergadert op 2 december over het voorstel. Op 23 december moet de gemeenteraad er vervolgens een klap op geven.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen