’In de rust zeiden we dat we de warming-up nu achter de rug hadden’, zegt Floor Smit. Het lukte SEW tegen VZV niet om de schade daarna nog te repareren

Eline Veltrop gaat voor rust stijlvol richting het doel van VZV, maar een treffer levert het niet op.

Eline Veltrop gaat voor rust stijlvol richting het doel van VZV, maar een treffer levert het niet op.© Foto Jaap van der Pijll

Vincent Schot
Wognum

Het zijn drukke tijden voor de handbalsters van Westfriesland SEW. Het duel met JuRo Unirek VZV van dinsdagavond was het derde in een tijdsbestek van tien dagen. Na twee zeges werd er nu verloren.

Westfriesland SEW en JuRo Unirek VZV verzekerden zich anderhalve week geleden van de volgende ronde van de EHF European Cup. Het betekende dat de streekderby dat weekend niet gespeeld kon worden. Dinsdagavond werd deze ingehaald.

VZV liep de laatste jaren weg bij de club uit Nibbixwoud, maar SEW heeft de achtervolging inmiddels ingezet. Dat het verschil niet meer groot is, bleek al in augustus. Tijdens de tweede editie van de NH Cup bleef VZV met een nipt verschil aan de goede kant van de score. Nu staan beide clubs dus in de derde ronde van een Europese toernooi en ook in de eredivisie ontlopen ze elkaar maar weinig: VZV stond voor aanvang van de inhaalwedstrijd derde, SEW stond met twee punten minder op plek vier.

Dit weekend lieten beide titelpretendenten zien dat ze zich door een Europees duel niet van de wijs laten brengen als er direct daarna een minder aansprekende tegenstander wacht in de eredivisie. SEW maakte op vreemde bodem met 16-33 gehakt van Volendam en VZV walste in de eigen sporthal met 31-17 over Borhave heen.

Alle voortekenen waren er kortom om midweeks een lekkere pot handbal te zien. Het trok dan ook flink wat supporters naar sporthal De Bloesem in Wognum, uit Nibbixwoud én uit ’t Veld. Maar wat die lekkere pot handbal betreft kwamen voor rust alleen de aanhangers van VZV aan hun trekken.

,,Wat wij aan het doen waren in de eerste helft?’’, zei Floor Smit na afloop. Ze haalt haar schouders op. Ze weet het ook niet. Maar goed, dat was het in ieder geval niet. ,,Het was tam, we misten kansen en we waren slordig’’, deed ze een greep uit de malaise. Het resultaat was dat SEW tot een beschamend aantal van negen treffers kwam.

De bezoekers deden het aanvallend en verdedigend stukken beter én zij werden dus nog eens geholpen ook door SEW. ,,In de eerste helft klopte ons plan en we hielden ons daar ook aan’’, zei Silvana Koppe. Aan de kant van VZV was de oud-speelster van SEW toen de meest productieve speelster.

Koppe en Co. stonden al ruim voordat de pauze afgelopen was weer op het veld. Klaar om SEW de genadeklap uit te delen. Het gebeurde alleen niet. Sterker nog, opeens was het de thuisclub die de regie over de wedstrijd voerde. De dekking stond nu wel als een huis, de keepsters Myrthe Mak en Annemarie van Kampen maakten meer reddingen én aanvallend werd het doel nu wél gevonden door SEW. Het resulteerde in een tussensprint die beide ploegen weer naast elkaar bracht: 15-15.

,,In de rust zeiden wij tegen elkaar dat we de warming-up nu achter de rug hadden en we nog dertig minuten hadden om de boel om te draaien’’, zei Smit, een van de beste aan de kant van SEW. ,,Toen we op gelijke hoogte kwamen dacht ik dat we in een flow zaten en we erop en erover konden gaan. Helaas lukte dat niet.’’

Aan de hand van Jane Kramer was het VZV dat opnieuw een voorsprong nam, nu zelfs van zes treffers, en hoewel SEW die buffer nog wel verkleinde was deze groot genoeg om de wedstrijd over de streep te trekken. ,,Dit zijn heel lekkere punten’’, glunderde Koppe. ,,Maar nee, ik heb geen moment het gevoel gehad dat we hier zouden verliezen. Wel dat we de schouders er weer onder moesten zetten toen SEW zo terugkwam.’’

Handbal eredivisie

Westfriesland SEW-VZV 22-25

Doelpunten SEW: Boonkamp 5, Smit 4, Beerepoot 3, Van Giersbergen 2, Op den Kelder 2, Wit 2, Koopman, Veltrop, Alings. Kistemaker.

Doelpunten VZV: S. Koppe 5, Steverink 5, Kramer 4, Staal 3, Klesser 2, D. Koppe 2, Buter, Worst, Kruijer, Zomerdijk.

Meer nieuws uit Sport Noordkop

Meest gelezen