Bewegend Verleden: bouw van ’moderne middenstandswoningen’ in Haarlem, 1956 [video]

Metselen van de muurtjes bij de voortuinen.

Metselen van de muurtjes bij de voortuinen.

Haarlem

Haarlems Dagblad en Noord-Hollands Archief presenteren iedere maand een bijzonder historisch filmpje. Deze maand: nieuwbouw in 1956 in Haarlem.

Woon je in de Roerdompstraat in Haarlem? Of ken je de straat? Dan gaat een wereld voor je open met dit historische filmpje. Uit de tijd dat telefoonnummers nog bestonden uit niet meer dan vijf cijfers.

Kijk hoe rustig en leeg het is op straat. Een paar fietsers - dat was het wel in 1956. Zo ziet de Roerdompstraat er vandaag de dag uit.

A.P.J. Spoor en zijn gezin kochten in die tijd een ’moderne middenstandswoning’ in de Roerdompstraat, gebouwd door bouwbedrijf Nagtegaal en Creemers uit Overveen.

(Tekst gaat door onder de foto)

Een stapel stenen voor de nieuwe woningen.

Een stapel stenen voor de nieuwe woningen.

Spoor filmde in 1956 de bouw, werklui die binnenshuis onder meer schilderen en behangen en de verhuizing. Een mooi beeld van het ontstaan van een nieuwbouwhuis - al lijkt al met al weinig veranderd met vandaag de dag. Er worden geen kruiwagens meer naar boven getakeld, wellicht.

(Tekst gaat door onder de foto)

In Haarlem’s Dagblad van 13 april 1954 vinden we nog een advertentie voor een van op dat moment gebouwde woningen in de Roerdompstraat. Voor een prijs van 16.600 gulden (7.500 euro) was je toen de eigenaar. En wat doet een woning in de straat vandaag de dag? Rond de 565.000 euro. Tel uit je winst.

(Eerdere afleveringen van Bewegend Verleden vind je hier)

De verhuizing van de familie Spoor naar de Roerdompstraat.

De verhuizing van de familie Spoor naar de Roerdompstraat.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen