Kick Out Zwarte Piet gaat demonstreren bij sinterklaasintocht in Volendam: ’Kinderen blootgesteld aan racisme’

Sinterklaasintocht in de haven van Volendam in 2016.© Archieffoto Ella Tilgenkamp

Hans Swierstra
Volendam

De actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) gaat op zondag 14 november demonstreren bij de sinterklaasintocht in Volendam.

In Volendam zijn er bij de intocht traditionele zwarte pieten en dat is tegen het zere been van KOZP, dat daarom tot dit protest zal overgaan. Een dag eerder zal de actiegroep ook in Maastricht demonstreren tegen de aanwezigheid van zwarte pieten. KOZP vindt de figuur zwarte piet racistisch en discriminerend.

Vorig jaar kon er vanwege de coronacrisis geen intocht plaatsvinden in Volendam. Nu de boot met de goedheiligman wel weer feestelijk kan worden onthaald, zullen ook de zwarte pieten daarbij aanwezig zijn.

Bekende Volendammers

KOZP verklaart dat de demonstratie is gericht ’tegen de racistische karikatuur zwarte piet, maar ook tegen de gemeente Edam-Volendam die subsidie verleent aan een evenement dat kinderen blootstelt aan racisme’.

Verder keert KOZP zich tegen ’alle sponsoren die deze uiting van racisme mogelijk maken, het aanwezige publiek dat juichend een racistisch feestje meeviert en alle bekende Volendammers die hun platform niet gebruiken om zich uit te spreken tegen het racisme in hun dorp maar wel profiteren van (muzikale) invloeden uit de zwarte gemeenschappen’.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.