Personeelstekort ProRail voor woensdag opgelost, toch wel treinen

ANP Producties | Bron: ANP

Het personeelstekort bij de verkeersleiding van ProRail dat ervoor zou zorgen dat er woensdag op sommige trajecten geen treinen konden rijden, is opgelost. In de loop van dinsdagavond heeft de spoorbeheerder toch nog een verkeersleider kunnen vinden die woensdag kan werken. Daardoor zullen de treinen tussen Arnhem en Utrecht, Maarn en Rhenen en tussen Ede-Wageningen en Barneveld Centrum woensdag gewoon rijden.

ProRail kon de verkeersleider eerder op de avond niet te pakken krijgen, waarna het besloot op de genoemde trajecten tussen 07.00 en 15.00 uur geen treinen te laten rijden. "Dat hebben we gedaan om vervoerders en reizigers de gelegenheid te geven zich hier op in te stellen", aldus ProRail. Later op de avond werd de collega toch bereikt. Connexxion en NS zullen volgens de spoorbeheerder "hun uiterste best" doen om de treinen volgens dienstregeling te laten rijden.

Op dinsdagochtend zorgde het tekort aan verkeersleiders ook al voor problemen. Toen vielen er vooral tussen Utrecht en Arnhem treinen uit. ProRail betreurt dat en zei eerder niet te kunnen garanderen dat het niet nog een keer gebeurt. Het bedrijf heeft al langer te maken met een tekort aan verkeersleiders. Er staan momenteel zestig vacatures open. Bij onderbezetting kiest het bedrijf ervoor om minder treinen te laten rijden. Dat gebeurde volgens ProRail tot nu toe vooral in vakantieperioden. "We doen wat in onze macht ligt om deze tekorten tegen te gaan", aldus de spoorbeheerder, die aangeeft dat collega's geregeld vrije dagen inleveren of extra diensten draaien. Daarbij zitten de opleidingsklassen voller en slagen meer kandidaten. Ook zijn al meerdere keren gepensioneerde en oud-verkeersleiders ingevallen voor een zieke collega.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.