Brug over Ringvaart tussen Vijfhuizen en Schalkwijk snel opgeknapt

De Vijfhuizerbrug.© Mediahuis

Bart Boele
Vijfhuizen

De brug over de Ringvaart tussen Vijfhuizen en Schalkwijk wordt komende winter opgeknapt. Tot 25 november is de brug afgesloten voor alle verkeer.

De Vennepse aannemer Griekspoor legt tijdens de werkzaamheden naast de brug een drijvende pontonbrug neer voor fietsers en voetgangers. Daardoor is het scheepvaart verkeer hier gestremd. Maar als er in noodgevallen schepen door moeten, kan de brug worden geopend. In zo’n geval wordt een pont ingezet om voetgangers en fietsers over te zetten. Voor autoverkeer van en naar woningen en bedrijven in de buurt wordt een omleidingsroute aangegeven.

Er wordt dagelijks gewerkt van 7 tot 16 uur. Veranderingen in de planning worden op haarlemmermeer.nl/verkeer onder Vijfhuizerbrug gemeld.

Er ligt al sinds het graven van de Ringvaart en de drooglegging van Haarlemmermeer in 1852 een brug om Vijfhuizen met de overkant te verbinden. De Ringvaart werd destijds om de eendenkooi van Vijfhuizen heen gegraven. De Kromme Spieringweg was destijds de dijk tussen het Haarlemmermeer en het land wat nu Schalkwijk wordt genoemd. Het land van Dirk Stokman werd met de Ringvaart doorgraven. Op voorstel van de burgemeester van Zuid-Schalkwijk werd daarom een burg aangelegd om Stokmans bedrijfsvoering veilig te stellen.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen