AZ blijft ver van topniveau en komt na dramatisch slecht begin nog goed weg met overwinning op PEC Zwolle [video]

De man van de wedstrijd Vangelis Pavlidis (tweede van links) viert zijn tweede doelpunt met ploeggenoten.© Foto ANP/Ed van de Pol

Theo Brinkman
Alkmaar

Hij moest er een tijd op wachten, maar zaterdagavond was Vangelis Pavlidis dan toch echt beslissend voor AZ. De spits, afgelopen zomer overgekomen van Willem II, loodste AZ naar een zwaarbevochten 3-2 overwinning op laagvlieger PEC Zwolle.

Daarmee kwam AZ heel goed weg, want een wervelend eerste kwartier van PEC Zwolle kostte AZ al bijna de kop. Want terwijl werd verwacht dat AZ heer een meester zou zijn, trapte PEC Zwolle juist direct vol op het gaspedaal. Al meteen in de eerste minuten joeg het AZ op en dat loonde.

Eerst kwam AZ nog goed weg, toen geklungel van keeper Peter Vindahl en middenvelder Jordy Clasie net niet werd afgestraft door Mustafa Saymak. Zijn schot ging net naast. Dat was in de derde minuut. Twee minuten later was het alsnog raak. PEC-aanvaller Mees de Wit kopte raak na een voorzet van rechtsback Mark Pabai.

(Tekst gaat door onder de foto)

Jesper Karlsson (rechts) gaat naar de grond in een duel met PEC-middenvelder Thomas van den Belt.© Foto ANP/Ed van de Pol

Balverlies

De manier waarop dat doelpunt tot stand kwam, was een bewijs van hoe slecht AZ aan de wedstrijd begon. De ene speler na de andere leed balverlies, waardoor AZ moeilijk tot aanvallen kwam. Ook in verdedigend opzicht liet AZ teveel steken vallen.

Zo kreeg de opgekomen rechtsback Pabai tien minuten later wéér alle ruimte van zijn tegenstander Jesper Karlsson. Opnieuw kon Pabai zodoende ongehinderd de bal voorgeven en opnieuw kopte Mees de Wit raak. Bij de 0-1 troefde hij Pantelis Hatzidiakos af, nu bij de 0-2 sprong hij hoger dan Yukinari Sugawara.

(Tekst gaat door na de foto)

Balende AZ-spelers, met op de achtergrond juichende spelers van PEC Zwolle na de 0-2 van Mees de Wit.© Foto ANP/Ed van de Pol

Gelukkig voor AZ haakte Dani de Wit meteen daarna aan bij het spelletje ’Kop ’m erin’, want amper een minuut na de 0-2 kopte hij snoeihard de 1-2 in na een voorzet van Owen Wijndal. Opnieuw een belangrijk doelpunt derhalve van aanvallende middenvelder De Wit, die de laatste weken prima op dreef is.

Vangelis Pavlidis

Na die aansluitingstreffer controleerde AZ de wedstrijd en kreeg het enkele kansen op de gelijkmaker - de ene wat groter dan de andere. Na die drie, vier mogelijkheden was het tien minuten voor rust raak. Vangelis Pavlidis kopte binnen.

Zie ook: Vangelis Pavlidis na AZ-PEC: ’Het was moeilijk, ja, dat ik weinig scoorde’

(Tekst gaat verder na de foto)

Dani de Wit kopt de 1-2 in en brengt AZ daarmee kort na de 0-2 terug in de wedstrijd.© Foto ANP/Ed van de Pol

Vier kopdoelpunten in 45 minuten, een 2-2 ruststand: over de amusementswaarde viel zaterdagavond niet te klagen. Over het spel van AZ en de tussenstand natuurlijk wel. Na de vijf nederlagen in de eerste negen wedstrijden kan AZ zich weinig puntenverlies meer veroorloven en al helemaal niet in thuiswedstrijden tegen de kleine clubs - en zo mag PEC Zwolle als hekkensluiter op dit moment toch wel worden beschouwd.

Goede start

Door een goede start in de tweede helft pakte AZ alsnog de overwinning. Dit keer dwong AZ door goed jagen de PEC-verdediging tot een fout, waarna Fredrik Midtsjø een hoofdrol pakte in het goede aanvalsopzetje. Midtsjø stuurde met een subtiel passje Wijndal weg. Diens inzet belandde via het been van keeper Kostas Lamprou voor de voeten van Pavlidis. Die rondde beheerst af.

(Tekst gaat verder na de foto)

Het winnende doelpunt. Vangelis Pavlidis krijgt de bal voor zijn voeten en schiet beheerst raak: 3-2.© Foto ANP/Ed van de Pol

Zo werd het voor AZ een moeizame avond met een maximaal resultaat. Vooral spits Pavlidis, die tot zaterdag pas twee competitiedoelpunten had gemaakt, zal tevreden naar huis zijn gereden.

Verder was er weinig reden tot tevredenheid. AZ kwam amper tot het sterke spel dat het onlangs liet zien tegen FC Utrecht (5-1) en mocht nog blij zijn dat PEC Zwolle bij kansen voor Dean Huiberts en Thomas van den Belt niet op 3-3 kwam.

(Tekst gaat verder na de foto)

De doelpuntenmakers van AZ, Dani de Wit en Vangelis Pavlidis, na de 2-2 kort voor rust.© Foto ANP/Ed van de Pol

AZ-PEC Zwolle 3-2

5. Mees de Wit 0-1, 13. Mees de Wit 0-2, 14. Dani de Wit 1-2, 38. Pavlidis 2-2, 52. Pavlidis 3-2.

AZ: Vindahl; Sugawara (73. Witry), Hatzidiakos, Martins Indi, Wijndal; Midtsjø (84. Aboukhlal), Dani de Wit, Clasie; Gudmundsson (72. T. Reijnders), Pavlidis, Karlsson.

PEC Zwolle: Lamprou; Pabai (86. Van den Berg), Kersten, Van Polen, Nakayama (78. Koolwijk); Van den Belt (78. E. Reijnders), Saymak (61. Paal), Huiberts; Kastaneer (61. Tedic), Redan, Mees de Wit.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen