De coronapas wordt niet vaak gecontroleerd, zo verslaan we corona nooit. Liever de Franse methode van Vrijheid, Gelijkheid, Broederschap | Commentaar

Jan ’t Hart

Twee weken geleden struinden we door Parijs en bezochten geregeld een café. Overal werd onze coronapas gecontroleerd: snel en soepel. In Frankrijk moet je op bijna alle plekken waar groepen mensen samenkomen de pas tonen en is-ie verplicht voor iedereen vanaf 12 jaar. Dus ook bijvoorbeeld in ziekenhuizen en grote winkelcentra. Voor wie geregeld in contact komt met kwetsbare groepen is vaccinatie verplicht. Om verspreiding van het virus tegen te gaan mocht je in Frankrijk tijdens de strenge lockdowns nauwelijks je huis uit.

Het land van Vrijheid, Gelijkheid en Broederschap is zo streng, omdat het zo snel mogelijk van corona verlost wil zijn tegen zo min mogelijk zieken en doden. Je mobieltje tonen op plekken waar veel mensen samenkomen en waar dus de besmettingskans het grootst is, wordt gezien als een kleine eigen bijdrage aan de bestrijding van corona. Samen je schouders eronder zetten (broederschap) om voor iedereen (gelijkheid) te zorgen dat we weer maximaal van onze vrijheid kunnen genieten. Een mooi staaltje collectieve onverzettelijkheid.

Het kabinet overweegt daarom het aantal plaatsen uit te breiden waar je de coronapas moet laten zien. Met de coronapas blijven café- en restaurantbezoek met grote groepen mogelijk, zonder pas hangt de donkere wolk van beperkingen weer boven ieders hoofd. Dan moet natuurlijk wel iedereen meewerken en daar lijkt het nog wel eens aan te schorten.

Lijkt, want de verhalen zijn er wel, maar hoe gaat het er in de praktijk aan toe? Deze krant ging vrijdagavond tientallen cafés langs om te kijken of de pas ook daadwerkelijk wordt gecontroleerd. Niet om de etablissementen aan de schandpaal te nagelen – we noemen de namen van de cafés niet – maar om te kijken of het kabinetsbeleid ook daadwerkelijk wordt toegepast. Dat beleid werkt alleen als het breed wordt omarmd, zoals in Frankrijk.

De goeden niet te na gesproken, de resultaten zijn niet opbeurend. De besmettingscijfers zijn dat ook niet. Ook in de verpleeghuizen is het weer bal. Het kan betekenen dat daardoor het kabinet weer strenge coronamaatregelen moet afkondigen. Corona houdt niet op, niet vanzelf. Een kleine bijdrage van iedereen kan wel helpen om ieders vrijheid écht terug te krijgen.

Lees ook: Controle QR-code cafés vaak zo lek als een mandje: ’Moet je me niet checken?’

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.