Rijkswaterstaat kondigt stremming aan bij Lorentzcomplex in de Afsluitdijk

Kornwerderzand bij de Afsluitdijk.© Foto Rijkswaterstaat

Van onze verslaggever
Kornwerderzand

Rijkswaterstaat gaat van zaterdag 13 tot en met woensdag 24 november aan het werk bij het Lorentzcomplex in de Afsluitdijk bij Kornwerderzand. Tijdens de werkzaamheden worden de bruggen en sluizen niet bediend.

Met de werkzaamheden hoopt Rijkswaterstaat de storingsgevoeligheid van de bruggen en de sluis terug te dringen. Daarvoor worden onder meer sensoren aangebracht, nieuwe bedieningssoftware geïnstalleerd en nieuwe camera’s opgehangen.

De werkzaamheden hebben gevolgen voor het vaarwegverkeer, dat kan omvaren via het Stevincomplex. De scheepvaart moet rekening houden met volledige stremming van de Lorentsluizen. Alleen op donderdag 18 en vrijdag 19 november zijn de sluizen open.

(Tekst gaat door onder de foto)

De afsluiting en de omleidingsroute in beeld.© Foto Rijkswaterstaat

De snelweg A7 over de Afsluitdijk is deze periode alleen op 23 november van 19.00 uur tot 24 november 5.00 uur afgesloten voor wegverkeer. Het wegverkeer wordt omgeleid via de Houtribdijk N307 en via de Flevopolder.

Keersluis

In de komende periode staat ook de bouw van de keersluis aan de Waddenzeezijde van de bruggen van Kornwerderzand op de planning. Deze keersluis wordt gebouwd in de vorm van een roldeur. Voor de roldeur moet een railbalk over de bodem van de vaargeul worden aangelegd. Deze werkzaamheden vinden plaats van maandag 1 november tot en met 6 maart 2022.

Gedurende deze periode is de westelijke doorvaartopening onder de bruggen van Kornwerderzand afgesloten. Alle scheepvaart dient door de oostelijke doorvaartopening te passeren. Dat kan niet met beide richtingen tegelijk. Vaarweggebruikers moeten daarom rekening houden met een extra wachttijd, die tot een kwartier kan duren. Dat geldt ook voor weggebruikers, omdat de bruggen langer open kunnen staan. Weggebruikers moeten dan rekenen op ongeveer een kwartier wachttijd.

Er is bewust gekozen voor het bouwen van de drempel in de voor recreatievaart relatief rustige periode buiten het recreatieseizoen, om de hinder voor wegverkeer en scheepvaart zo beperkt mogelijk te houden.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.