Enkhuizen omarmt regenboogpad. ’Nodig zolang homo nog een scheldwoord is’

Initatiefnemers Nynke Volbeda en Saskia Righart van Gelder.© archieffoto

Tanja Koopen
Enkhuizen

Enkhuizen krijgt bij het station een regenboogzebrapad. ’En dat is hard nodig zolang het woord ’homo’ nog een scheldwoord is’ aldus CDA’er Jan van der Werf.

De gemeenteraad omarmde deze week in ruime meerderheid het burgerinitiatief van Saskia Righart van Gelder en Nynke Volbeda om met de aanleg van het regenboogpad. Iedereen die Enkhuizen binnenkomt moet hiermee duidelijk worden gemaakt dat hij of zij welkom is, ongeacht de geaardheid.

Uit de kast

Dat is volgens beide dames hard nodig, want veel jongeren durven nog niet uit de kast te komen of verkeren in geestelijke nood. Ook het college staat achter het initiatief en trekt er acht mille voor uit. Hierin worden ook borden opgenomen waarmee dit speciale zebrapad - dat overigens ook wettelijk zeggingskracht heeft - wordt aangekondigd.

’Zo snel mogelijk bestellen’ (PvdA), ’iedere vorm van emancipatie welkom’ (CDA) en ’meer van zulke initiatieven’ (PvdA), aldus enkele reacties vanuit de raad.

Maar niet iedereen ondersteunde het initiatief. Voorman Arnoud Hotting CU/SGP kon zijn steun niet geven. Hij vond juist dat, door de aanleg van dit zebrapad apartheid wordt gecreëerd. ,,De nationale driekleur geldt voor alle mensen’’, aldus Hotting, die niet vond dat een ’aparte groep’ moet worden gevormd. Ook had zijn fractie er moeite mee dat door gemeenschapsgeld in de openbare ruimte te steken, een precedent wordt geschapen voor andere initiatieven.

Maar het pad komt er, en ook zo snel mogelijk als het aan de meerderheid van de raad ligt. Burgemeester Eduard van Zuijlen kon niet beloven dat het zebrapad er ligt op 10 december, tijdens de Paarse Week die onder meer op de RSG waar Volbeda vertrouwenspersoon is, volop wordt gevierd. ,,Dat is wel heel snel, maar we doen ons best.’’

Lees ook: Politiek Enkhuizen omarmt initiatief, maar met regenboogpad alleen ben je er niet: respect is nodig

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen