Het stroomnet gaat weer verder op slot. Grens capaciteit nu ook bereikt in groot deel Zaanstreek Waterland en Amsterdam-Noord

Mirjam van der Puijl
Purmerend

Opnieuw gaat een deel van het elektriciteitsnetwerk in Noord-Holland op slot. In een flink gebied tussen Purmerend, Amsterdam-Noord en Alkmaar krijgen grote verbruikers voorlopig geen nieuwe elektriciteitsaansluiting. Dat maakt netbeheerder Liander donderdag bekend.

Twee grote elektriciteitsstations in Noord-Holland hebben hun maximale capaciteit bereikt. De stations bedienen delen van de gemeenten Uitgeest, Beemster, Koggenland, Edam-Volendam, Waterland, Purmerend, Landsmeer, Wormerland, Zaanstad, Castricum, Alkmaar, Amsterdam-Noord en Oostzaan.

Al eerder zag Liander zich genoodzaakt om het stroomnetwerk rond Alkmaar, Schagen en de noordkant van Texel te sluiten voor nieuwkomers.

Nieuwe ‘grootverbruikers’ van energie, zoals supermarkten, scholen of bedrijfsgebouwen, kunnen in dat gebied daarom voorlopig niet op het elektriciteitsnetwerk terecht. Bestaande grootverbruikers kunnen hun aansluiting niet uitbreiden.

Reeds gedane aanvragen zal Liander nog honoreren. Ook heeft de netbeheerder ruimte gereserveerd voor geplande woningbouwprojecten. Andere partijen komen op een wachtlijst. Gewone consumenten die een nieuwe aansluiting willen, bijvoorbeeld na een verhuizing, treft de maatregel niet.

Optelsom

De introductie van wachtlijsten rond knelpunten moet ervoor zorgen dat het netwerk betrouwbaar blijft voor de drie miljoen bestaande klanten van Liander. Al te grote drukte op het stroomnet zou anders op piekmomenten kunnen zorgen voor overbelasting en uitval. Vooralsnog geldt de beperking van vandaag alleen voor afnemers. Terugleveranciers van opgewekte energie, bijvoorbeeld door zonneweides of windmolens, kunnen op de meeste plaatsen in dit gebied nog wel een aansluiting krijgen.

Lees ook: Stroomnet vol: 'Bedreiging van economie delen Noord-Holland', zegt Ontwikkelingsbedrijf NHN

Alleen op het zogenaamde ’middenspanningsnet’ gaat nu een slot. Een gemiddeld huishouden zit op het laagspanningsnet; grote ’hyperscale’ datacenters en windmolenparken op het hoogspanningsnet, dat TenneT beheert.

Een scala aan ontwikkelingen ligt ten grondslag aan de verstoppingen, zegt woordvoerder Peter Hofland van Liander. ,,De vraag groeit snel. Veel bedrijven breiden enorm uit, Nederland digitaliseert, transport gaat elektrisch. Alle woningen die nu gebouwd worden zijn gasloos en verbruiken drie tot vier keer zoveel stroom.’’

Lichtpuntje

In de nieuwe ’congestiegebieden’, zoals Liander de knelpunten noemt, onderzoekt de netbeheerder nog of bedrijven wellicht te bewegen zijn hun stroomgebruik te verminderen of te veranderen. Door dit ’congestiemanagement’ komt er mogelijk weer ruimte vrij. Als dat niet mogelijk blijkt, blijft het netwerk gesloten voor nieuwkomers tot permanente uitbreiding klaar is. Dat zal volgens de netbeheerder op zijn vroegst in 2025 zijn.

Kleine lichtpuntjes zijn er wel, zegt Hofland. ,,Op plekken waar de capaciteit beperkt is, zie je dat partijen elkaar opzoeken om dit samen op te lossen. Daar ontstaat veel creativiteit. Mensen zoeken samen oplossingen om het elektriciteitsnet efficiënter te gebruiken. Dat is in ons aller belang.’’

Lees ook: Nog meer zonnevelden en windmolenparken? Nu even niet! Utrechtse hoogspanningsnet zit vol en gaat op slot; Nieuw hoogspanningsstation in Eemland nodig

Spanning

Het Nederlandse elektriciteitsnetwerk kent drie spanningen. Huizen, ook de nieuwe en duurzame, zitten op het laagspanningsnet, met aansluitingen van maximaal 3x80 ampère. Van het middenspanningsnet maken grotere bedrijven, scholen en bijvoorbeeld kleinere datacentra gebruik. Het hoogspanningsnet is voor bijvoorbeeld grote industrie, datacenters en grootschalige windparken.

Het hoog- en middenspanningsnet zijn met elkaar verbonden door onderstations, vergelijkbaar met verkeersknooppunten. Transformatorhuisjes vormen de verbinding tussen het midden- en laagspanningsnet.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen