Marineschip Den Helder ligt qua staalwerk op koers. ’Bouw neemt nog veel tijd in beslag’

De zijkant van de romp begint zich te vormen.

De zijkant van de romp begint zich te vormen.© Foto Damen

Arie Booy
Den Helder

De bouw van marineschip Den Helder ligt goed op schema. Dat meldt Damen vanaf de scheepswerf in Roemenië waar het toekomstige bevoorradingsschip op stapel staat.

Projectleider Arjan Risseeuw van Damen (l.) en kapitein-ter-zee Glijn van Marion van defensie reisden naar de werf om de voortgang in ogenschouw te nemen. De constructie van de secties waaruit het schip wordt opgebouwd is gaande en in de scheepshal komen steeds meer stalen puzzelstukken te liggen. Van de 178 secties die samen de Den Helder gaan vormen zijn er nu 54 gereed. Komend jaar worden vier grote modules gevormd die samen het schip maken. De brug maakt deel uit van een vijfde module.

Damen verwacht dat in oktober 2022 de aandrijftrein van het schip met roeren op z’n plaats ligt. Dan gaat het bevoorradingsschip drijven om in een dieper deel van het dok te worden afgebouwd. Tegen die tijd zullen mensen van Damen Nederland, van de Koninklijke Marine en de Defensie Materieel Organisatie zeer regelmatig op de werf zijn om het bouwproces te begeleiden.

Inspectie van het werk.

Inspectie van het werk.© Foto Damen

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.