’Negentig passen voor regiotaxi in één dag.’ Enkhuizen werkt wachtlijst wmo weg

Wethouder Dorus Luyckx: ’Wegwerken’.

Wethouder Dorus Luyckx: ’Wegwerken’.

Tanja Koopen
Enkhuizen

Negentig aanvragen voor passen voor de regiotaxi, die al lang op de stapel liggen, in één dag wegwerken.

Dat noemt wethouder Dorus Luyckx als voorbeeld van de wijze waarop Enkhuizen van plan is voortvarend de wachtlijsten binnen de wmo weg te werken. Dat de wachttijden onaanvaardbaar lang oplopen als gevolg van gebrek aan ambtelijke ondersteuning bij de gemeente is voor de SP aanleiding per motie aan te dringen op actie.

De fractie krijgt signalen van inwoners die soms vier, vijf of zes maanden moeten wachten voordat hun aanvraag om hulp wordt behandeld, aldus SP-voorvrouw Margreet Keesman. Dit leidt volgens Keesman tot schrijnende situaties. ,,Vooral de oudere generatie vraagt pas om hulp als het niet meer anders kan.’’

Wegwerken

De wethouder omarmt de motie, zo stelde hij dinsdagavond tijdens de raadsvergadering. Want ook het college heeft niet stilgezeten. Er is iemand fulltime ingehuurd om de wachtlijsten weg te werken. Zij wordt bijgestaan door een club van vier mensen, die de ’werkvoorraad’ die er ligt in tempo gaat wegwerken. Zoals bijvoorbeeld de aanvragen voor regiotaxipassen.

De SP stelde voor om tijdelijke beschikkingen af te geven als mensen die hulp nodig hebben te lang moeten wachten op de zogeheten ’keukentafelgesprekken’.

(Tekst gaat door onder de foto)

Margreet Keesman (SP): ’Onaanvaardbare wachtlijsten’.

Margreet Keesman (SP): ’Onaanvaardbare wachtlijsten’.© foto Annemarie Wolkers-Ven

Bij die gesprekken wordt vastgesteld of mensen recht hebben op bijvoorbeeld huishoudelijke hulp of een traplift. Zorg was er wel bij andere fracties of mensen, die achteraf toch geen recht hebben op hulp, niet alsnog met extra kosten worden geconfronteerd. ,,Inwoners mogen niet de dupe worden van de wachtlijsten. Los het anders op!’’ Aldus de boodschap van de politiek.

Naar de risico’s moet zeker naar worden gekeken, aldus het college, dat niettemin de motie ’sympathiek’ vond. Luyckx zegde met de motie in de rug toe bij het wegwerken van de wachtlijsten te zullen kijken wat wel en wat niet kan. ,,Het werven van goede, gekwalificeerde krachten is een groot probleem, maar de motie helpt mij om stappen voorwaarts te maken’’ aldus de wethouder.

Lees ook: SP Enkhuizen wil snellere afwikkeling hulpvragen WMO

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen