Bijzonder documentairetweeluik over gesloten gevangenis de ’Glasbak’ in Zwaag: ’Wat er achter die grote muren gebeurde was een mysterie’

Oud-gevangenbewaarder Petra gaf de documentairemaker een rondleiding door de voormalige gevangenis.

Oud-gevangenbewaarder Petra gaf de documentairemaker een rondleiding door de voormalige gevangenis.© Foto NH

Paul Gutter
Zwaag

Zijn hele leven al wilde hij er al dolgraag een keer met zijn televisiecamera naar binnen: de ’Glasbak’. Toen in 2018 duidelijk werd dat de gevangenis in Zwaag zijn deuren zou sluiten, gingen die deuren voor journalist Maarten Edelenbosch uit Enkhuizen eindelijk open.

Hij maakte twee documentaires over de bewogen geschiedenis van de gevangenis, in de volksmond beter bekend als de ’Glasbak’. Het eerste deel is donderdagavond te zien bij NH.

Geheimzinnigs

Documentairemaker Maarten Edelenbosch: „Ik reed vaak langs de gevangenis. Qua architectuur is het een opvallend gebouw. Het had iets geheimzinnigs. Voor mij als West-Fries, maar ook voor mij als journalist, was het altijd een gesloten bastion. Wat er achter die grote muren gebeurde was een mysterie. Dus toen in 2018 duidelijk werd dat de gevangenis dicht moest, wilde ik dolgraag een keer binnen filmen.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Het cellencomplex van de gevangenis in Zwaag.

Het cellencomplex van de gevangenis in Zwaag.© Foto NH

Zijn fascinatie resulteerde in een bijzonder tweeluik. In het eerste deel is donderdagavond aandacht voor de dagelijkse gang van zaken, de collegialiteit onder de werknemers en de onverwachte sluiting. Het tweede deel ontrafelt een sensationele ontsnapping per helikopter in 1992 en onthult hoe het de voortvluchtige verder verging.

’Een dorp achter tralies: Het einde van de Glasbak’ wordt donderdagavond uitgezonden om 18.15, 20.15 en 22.15 uur. Deel 2 ’Gevangenis Zwaag wereldnieuws in 1992: crimineel wordt met helikopter bevrijd’ is te zien op donderdag 4 november om 18.15, 20.15 en 22.15 uur. De twee delen zijn vanaf de eerste uitzending ook te bekijken op: nhnieuws.nl/media en op YouTube.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen