Sluisroute dicht voor bouw windmolen in Velsen-Noord, ploegenwissel Tata ontzien

De eerste windmolen van het windpark Spuisluis in aanbouw eerder deze maand.

De eerste windmolen van het windpark Spuisluis in aanbouw eerder deze maand.© archieffoto Ron Pichel

Susanne Moerkerk
Velsen-Noord

Voor de bouw van een windmolen langs de Noordersluisweg zal de sluisroute de komende tijd regelmatig afgesloten zijn.

De turbine maakt onderdeel uit van Windpark Spuisluis waarbij zes windmolens aan de noordzijde van het Noordzeekanaal worden geplaatst.

Tussen oktober 2021 en februari 2022 worden de turbines geplaatst. Bij dat werk is ook een hijskraan nodig. Voor windturbine 2 langs de Noordersluisweg gaat dat hinder opleveren voor het verkeer.

Bouw betwiste windmolens in sluizengebied is in volle gang [video]

De weg wordt een aantal keer voor korte periodes afgesloten. In overleg met Tata Steel is op vier momenten van de dag gegarandeerde vrije verkeersdoorgang, dat is rond de wisselingen van de ploegendiensten.

Tussen 5 en 7, 13 en 15, 16.30 en 17.30 en tussen 21 en 23 uur kan het verkeer sowieso doorrijden. Buiten deze tijden is het ook vaak mogelijk om van de weg gebruik te maken, maar weggebruikers moeten dan rekening houden met stremmingen.

Verkeersregelaars

Eneco zet verkeersregelaars in op de kruisingen Noordersluisweg/Staalhavenweg en Zuidersluisweg/Sluisplein. De verkeersregelaars kunnen actuele informatie geven over de verkeershinder.

Eneco overweegt een ontheffing aan te vragen om buiten gangbare uren en in het weekend te kunnen werken, dit omdat de hijswerkzaamheden sterk weersafhankelijk zijn. Bij matige tot krachtige wind kan er niet worden gehesen.

Dit houdt in dat het voor kan komen dat de hijswerkzaamheden een enkele keer na 19 uur of in het weekend plaatsvinden. Mocht Eneco deze ontheffing aanvragen, dan wordt de omgeving geïnformeerd.

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen