Stichting Karakteristiek brengt klassiek naar cultureel centrum Pancratius in Oosterblokker en in de klas [video]

Het project ’Karakteristiek Klassiek’ van Peter Groenendijk (vooraan) is nu ook verbonden aan de doelstelling van de stichting Meer Muziek in de Klas Lokaal, zodat er meer concerten in baissscholen kunnen worden gegeven.

Het project ’Karakteristiek Klassiek’ van Peter Groenendijk (vooraan) is nu ook verbonden aan de doelstelling van de stichting Meer Muziek in de Klas Lokaal, zodat er meer concerten in baissscholen kunnen worden gegeven.© Foto Mediahuis

Martin Menger
Oosterblokker

Peter Groenendijk heeft een missie en dat is meer klassieke muziek naar de regio brengen. Dat gebeurt met een serie concerten in cultureel centrum Pancratius.

In het statige monument in Oosterblokker trof hij de perfecte plek om met zijn nieuwe stichting Karakteristiek zijn droom te verwezenlijken. Oprichter en producent Peter Groenendijk werkt al geruime tijd in de regio als producent, productieleider en musicalregisseur.

Met het project ’Karakteristiek klassiek’ mikt hij eerst op een serie van tien concerten in de oude kerk.

,,Ik wil dat cultureel centrum Pancratius het muzikale epicentrum van West-Friesland wordt”, vertelt hij. Eerste doel is dat jong en oud kennismaakt met klassieke muziek. ,,Dat de hedendaagse muziek uiteindelijk allemaal voortkomt uit klassieke muziek is wat de jongere generatie vaak niet weet”, stelt Groenendijk. ,,De term klassiek klinkt vaak wat stoffig, maar als je je ogen sluit, aandachtig luistert en je fantasie de vrije loop laat, kun je nieuwe werelden ontdekken in de muziek.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Steffen Snip namens Meer Muziek in de Klas legt het nog eens spannend uit....

Steffen Snip namens Meer Muziek in de Klas legt het nog eens spannend uit....© Foto Mediahuis

Om die reden zullen drie van de tien concerten speciaal gericht zijn op kinderen en hun belevingswereld. De opzet is dat bij deze optredens niet alleen een korte introductie komt over hoe je naar klassieke muziek kan luisteren. ,,Direct na afloop van het concert kunnen kinderen de muzikanten en hun instrumenten zelf bekijken en bevragen.”

De stichting gaat voor dit doel nog een stapje verder en richt zich ook met speciale lessen op het basisonderwijs in de regio. Groenendijk roept hierbij de hulp in van professionele kunstenaars, die in de scholen kort en helder uit de doeken doen hoe mooi muziek maken eigenlijk is.

De aftrap was deze week in basisschool Westwijzer in Westwoud, waar docenten van de Muziekunie uitpakten met een vrolijk concert.

De concerten vinden plaats in het laatste weekend van elke maand, van oktober tot en met juni. Losse kaarten en passe-partoutkaarten zijn te reserveren via www.klassiekinwf.nl.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen