Defensie op zoek naar leverancier voor nieuwe snelle onderschepperboot. ’Deel van Friscs vanaf 2024 vervangen’

Een Frisc op zee bij een patrouilleschip.

Een Frisc op zee bij een patrouilleschip.© Foto Defensie

Arie Booy
Den Helder

Het afscheid van de snelle marineboot Frisc werd begin vorig jaar aangekondigd. Nu maakt Defensie aan de Tweede Kamer bekend dat de boten vanaf 2024 vervangen worden.

De vijftig Frisc’s bereiken in dat jaar het einde van de levensduur. Een deel wordt vervangen door dertien Future Fast Interceptors, terwijl een ander deel gemoderniseerd wordt. Daarnaast wordt een aantal vaartuigen voor amfibische landingen vervangen. De bedoeling is dat de vaartuigen, die veelal gebruikt worden door mariniers, zeker tien jaar mee kunnen.

Volgens minister Kamp van defensie krijgt de krijgsmacht met de Future Interceptors een flinke upgrade. Het vaartuig heeft meer bereik; ook wordt onderzocht of hybride aandrijving mogelijk is. Dat is van belang om het motorgeluid aanzienlijk te kunnen beperken. Een reductie van de fysieke belasting van de bemanning en passagiers is van groot belang. De heftige schokken zijn altijd de achilleshiel van de Frisc geweest. Er zullen onder andere betere schokabsorberende stoelen worden geplaatst.

De nieuwe boot biedt tevens plaats aan meer mariniers: van acht naar twaalf man; ook voor de uitrusting is meer plek. Defensie is op dit moment op zoek naar een leverancier voor de nieuwe onderschepper. De verwachting is dat meerdere leveranciers deze vaartuigen kunnen aanbieden.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.