Hond is een zeehond aan het bijten én gooit het vrouwtje Duvel de lucht in. Ecomare-dierverzorger Rowanne krijgt de dieren met de nodige moeite uit elkaar

© Foto Ecomare

Casper Duin
Den Hoorn

Ecomare-dierverzorger Rowanne Huisman schrok enorm toen ze dinsdagmorgen op een melding van een hulpbehoevende zeehond afreed. Toen ze de plek waar het dier lag naderde, zag ze dat een flinke hond de zeehond aan het bijten was. Hij gooide de zeehond zelfs de lucht in.

De eigenaar stond machteloos. Met een groot schepnet en hulp van een omstander lukt het Rowanne met de nodige moeite om de zeehond en de hond te scheiden. Beide dieren waren danig overstuur, net als de betrokken mensen.

Rowanne besloot rechtstreeks met de zeehond naar de dierenartsenpraktijk te rijden, zodat ze meteen onderzocht kon worden. Daar bleken de verwondingen gelukkig mee te vallen. De zeehond heeft meteen injecties gekregen, onder andere omdat ze een longworminfectie had.

Schokkend

Honden kunnen voor de eigenaar heel onvoorspelbaar gedrag vertonen als ze in een situatie komen die niet eerder is voorgekomen. Dat overkwam de hondenbezitter dinsdagochtend ook, toen hij met zijn loslopende hond de zeehond trof. De hond ging volkomen onverwacht in de aanval. ’Een schokkende gebeurtenis voor alle betrokkenen’, zo meldt Ecomare op de website.

Een goede afloop is zeker geen garantie bij een confrontatie tussen een hond en een zeehond. Er zijn voorbeelden waarbij de hond het onderspit heeft gedolven en andere gevallen waarbij het tot de dood van de zeehond heeft geleid. Alle reden dus om een hond aan te lijnen zodra er een zeehond in zicht komt. Ook voor de zeehond van De Hors, een vrouwtje dat Duvel is genoemd, is de afloop nog ongewis. Ze ging gedurende de dag achteruit; of dat (deels) door de aanval van de hond kwam, is niet te zeggen. Mogelijk heeft ze inwendige beschadigingen opgelopen. De dierverzorgers houden haar nauwlettend in de gaten.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.