Begroting van Hollands Kroon eindigt volgend jaar 3,4 miljoen euro in de plus

Winnie van Galen
Anna Paulowna

De begroting van Hollands Kroon vertoont volgend jaar een batig saldo van 3,4 miljoen euro.

Daarmee heeft een nieuw college van burgemeester en wethouders (in maart zijn er gemeenteraadsverkiezingen) ruimte voor een eigen invulling, aldus wethouder Theo Groot van financiën. In de nieuwe begroting is extra geld gereserveerd voor de inrichting van de openbare ruimte en woningbouw.

Wat dit laatste betreft: voor de komende twee jaren wil het college duizend nieuwe woningen in procedure brengen. Een deel hiervan wordt in ’t Veld-Noord gerealiseerd. Daar is de komende jaren ruimte voor 254 huizen op een totaal van 365 woningen. De eerste pluk van zeventig woningen is inmiddels gerealiseerd.

Nieuwe fase

Of die 254 huizen in een bouwstroom tot stand komen is nog de vraag. In ieder geval wordt er volgend jaar met een nieuwe fase begonnen, aldus Groot. Om ervoor te zorgen dat de ozb niet hoger uitkomt dan de inflatiecorrectie van 1,6 procent laat de gemeente in december een extra waardebepaling van de woningen maken. In sommige gevallen zijn burgers het afgelopen jaar met een hoger bedrag dan de inflatiecorrectie geconfronteerd.

Volgens Groot ligt de oorzaak in een ’onverwachte waardevermeerdering’ van woningen. Op 4 november vergadert de gemeenteraad over de begroting voor volgend jaar.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.