Smakelijke eetweetjes uit allerlei landen in het boek ’De wereld op je bord’

Hanneke van den Berg

Als volwassene denk je in eerste instantie bij het doorbladeren van ’De wereld op je bord’: ’Oei, wat een druk en onoverzichtelijk boek’.

Maar kinderen vinden het juist vaak heerlijk dat een boek een soort ontdekkingstocht kan zijn. Bovendien zijn de teksten bij de bijzondere illustraties van Natalia Baranowska kort en duidelijk.

In dit boek wordt uitgelegd hoe voedsel en de geschiedenis, cultuur en natuur van een land met elkaar verbonden zijn.

Denk maar eens aan de bekende döner kebab, die ooit door de Ottomanen uitgevonden werd. De döner werd hier bekend nadat Turkse immigranten, die naar Duitsland kwamen, in dat land geen geld hadden voor een duur restaurant en dus een simpel, goedkoop eethuisje begonnen, waar de döner werd geserveerd.

En de sushi uit Japan? Toen er nog geen koelwagens voor verse vis bestonden, werd de vis gepekeld en daarna afgedekt met rijst. Zo ontstond uiteindelijk de sushi.

Aleksandra Mizielinska en Daniel Mizielinski: ’De wereld op je bord’. Uitg. Lannoo, €25,99

626909a8-3663-11ec-888d-02c309bc01c1.pdf

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.