Carlsen en twee Nederlanders op schaaktoernooi Wijk aan Zee

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen© EPA

ANP
IJMUIDEN

De Noorse topschaker Magnus Carlsen komt begin volgend jaar weer naar Wijk aan Zee voor Tata Steel Chess. De 30-jarige wereldkampioen, al zeven keer winnaar van het ’Wimbledon van het schaken’, voert het deelnemersveld aan dat dinsdag in IJmuiden werd gepresenteerd. Anish Giri en titelverdediger Jorden van Foreest zijn de Nederlandse deelnemers.

Toernooidirecteur Jeroen van den Berg presenteerde een veld van dertien grootmeesters, onder wie de 16-jarige Rameshbabu Praggnanandhaa uit India. Daar komt nog één schaker bij. Met Carlsen en de Amerikaan Fabiano Caruana doen de nummers 1 en 2 van de wereldranglijst mee in dorpshuis De Moriaan in Wijk aan Zee. Giri staat op de zevende plaats. De 27-jarige Giri deed in de voorbije jaren vaak mee om de eindzege in Wijk aan Zee, maar het lukte hem steeds niet om het toernooi te winnen.

Jorden van Foreest slaagde daar begin dit jaar wel in. De 22-jarige Van Foreest werd zo de eerste Nederlandse winnaar van het prestigieuze toernooi sinds Jan Timman in 1985. De 84e editie van Tata Steel Chess vindt plaats van 14 tot en met 30 januari 2022.

Carlsen verdedigt aan het einde van dit jaar (26 november tot en met 14 december) zijn wereldtitel. De Noor neemt het in Dubai op tegen Ian Nepomniatsjtsji uit Rusland, de winnaar van het Kandidatentoernooi. Nepomniatsjtsji bleef daar Giri voor.

Coronamaatregelen

Het is vanwege de onzekerheid rond de coronamaatregelen nog onduidelijk of de schakers enkele rondes van het toernooi op andere locaties in Nederland spelen. De voorbije jaren maakte Tata Steel Chess de nodige uitstapjes. „Vanzelfsprekend conformeren we ons aan het overheidsbeleid”, aldus Hans van den Berg, directievoorzitter van Tata Steel Nederland. „Mochten er nieuwe maatregelen komen omtrent corona, dan zullen we de opzet van het toernooi daaraan aanpassen.”

De organisatie heeft vanwege de coronaregels het aantal amateurschakers dat mag meedoen aan het toernooi met 30 procent gereduceerd, zodat er meer ruimte komt om op gepaste afstand tussen de tafels door te lopen. Dat betekent dat er plek is voor maximaal 466 schakers. Ook het aantal bezoekers wordt gelimiteerd.

Risico

Alle deelnemers en bezoekers moeten kunnen aantonen dat ze gevaccineerd zijn of over een recent negatief testbewijs beschikken. Voor de grootmeesters komt er een aparte in- en uitgang van De Moriaan, om het risico op besmetting zo klein mogelijk te houden.

Meer nieuws uit Sport IJmond

Meest gelezen