Laatste militaire president van Zuid-Korea overleden

ANP Producties | Bron: ANP

De laatste generaal die in Zuid-Korea president werd, Roh Tae-woo, is op 88-jarige leeftijd overleden. De militair speelde een belangrijke rol bij een staatsgreep in 1979 die generaal Chun Doo-hwan aan de macht bracht. Roh diende die leider onder meer als minister van Sport en Binnenlandse Zaken. Hij is later veroordeeld wegens zijn rol in het regime van Chun.

Roh werd de gedoodverfde opvolger van Chun en presidentskandidaat voor de verkiezingen van 1988. Hij won de verkiezingen en bleef president tot in 1993. Hij heeft pogingen ondernomen het land te democratiseren en legde in 1989 en 1991 contacten met Noord-Korea. Dat leidde tot een verklaring waarin de twee landen beloofden elkaar niet aan te vallen. De twee Korea's sloten ook een nucleair akkoord. Als gevolg daarvan verdwenen alle Amerikaanse nucleaire wapens uit Zuid-Korea.

Roh werd in 1996 tot een celstraf van 17 jaar en een hoge boete veroordeeld wegens zijn rol bij de coup van 1979 en in het regime dat erop volgde. Het ging onder meer om corruptie en het bloedig neerslaan van een opstand in 1980 in Gwangju. Hij kreeg echter al in 1997 gratie.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.