’Welcome on board, shipmate.’ Walrus klimt op walrus om uiltje te knappen [video]

Walrus op een Walrus.

Walrus op een Walrus.© Foto via Bert de Groot

Den Helder

Hoe bijzonder is dat? Walrus Freya heeft zich na een week aan de rand van de Helderse marinehaven genesteld op het achterdek van een Walrusklasse onderzeeboot. Het duizend kilo zware zeezoogdier oogt doodgemoedereerd op het stalen oorlogsvaartuig.

„Een bijzondere ochtend”, zegt commandant Jeroen van Zanten van de Onderzeedienst. „Een walrus op de Walrusklasse onderzeeboot Dolfijn. De Onderzeedienst is helemaal zo gek nog niet!” Op een foto die Van Zanten via Twitter deelt is de oranjebruine walrus te zien op het schuin aflopende dek met het deels boven water uit stekende staartroer op de achtergrond; een mijnenjager komt net de haven binnen varen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Shipmate

Op een door een collega van Van Zanten gemaakt filmpje is een suffende Freya te zien, ze ligt op een paar touwen met de borstelige snufferd op het metaal; de ogen dicht. ’Welcome on board shipmate!’, schrijft de Twitter-redacteur van de Onderzeedienst erbij. „Het is inderdaad wel apart”, reageert overste Bernd Roelink, woordvoerder van het commando zeestrijdkrachten. „De Dolfijn vaart vandaag niet uit, anders zou sprake zijn van een operationeel probleem. Nu laten we het maar even zo; het dier doet geen kwaad aan de boot.”

Een fraaie overzichtsfoto van de Dolfijn met walrus op de voorgrond en Zr.Ms. Rotterdam op de achtergrond werd al snel opgepikt door viskenner Bert de Groot die een week geleden ook als eerste bewegende beelden van de walrus op zijn Facebook-pagina zette. De Groot kreeg verbaasde reacties. Menigeen geloofde het niet en dacht aan Photoshop. De Nieuwedieper vraagt nu om medewerking van zijn volgers: „Mocht je ook een mooie scherpe foto of filmpje van Freya hebben, dan zie ik die graag verschijnen. Kunnen we met z’n allen genieten van deze bijzondere gast in de haven van Den Helder.”

(Tekst gaat door onder de foto)

De walrus ligt een uiltje te knappen.

De walrus ligt een uiltje te knappen.© Foto Myron Coot

De afgelopen week zijn uit het hele land waarnemers naar Den Helder gekomen om de walrus te spotten en aan hun virtuele verzameling toe te voegen. Hier uit blijkt dat het dier een route aflegt die begint bij haar vaste ligplaats op de zuidpier van de marinehaven om dan via Lands End af te zakken naar het gedeelte van de zeedijk ter hoogte van het carillon op het Helden der Zeeplein.

Positief

Vrijwel alle reacties op de Facebook-berichtgeving over Freya zijn positief, een enkeling vindt het niet slim om de rustplaats van de walrus te noemen: ’Onverstandig om telkens de locatie van het dier door te geven’, zegt die persoon. ’Ze ligt op de pier van de marinehaven’, reageert een ander. ’Daar komen heel weinig mensen. Ze is hier niet voor niets al een week’. Dat de aanwezigheid van een wild beest vlak bij de bebouwing vertederde reacties oproept bleek dit jaar al bij de twee zeehonden in de Boatex.

Freya in het Marsdiep.

Freya in het Marsdiep.© Foto Nelleke Seegers

Sophie Brasseur, onderzoeker van zeezoogdieren, bij Wageningen Marine Research, liet eerder weten dat de walrus gebaat is bij rust. De plek op de dijk achter een hek van defensie is daar goed voor gekozen. Brasseur is benieuwd naar het voedselpatroon van de walrus die zich in de regel voedt met schelpdieren: „Ik zou graag uitwerpselen van de walrus willen hebben om die te onderzoeken.”

Ondertussen blijven de waarnemers naar de Helderse zeedijk komen. Vanaf dat hoge punt hebben ze met de telelens een goed uitzicht op het zwemgebied. Mensen zoals Walter Das die foto’s maken van Freya die met de kop boven de golven zichtbaar is. Anderen kunnen direct reageren op de kwaliteit van de waarneming. Zoals Hans Verdaat die opmerkt: ’Mooie foto van het foerageren met Ensis in de bek!’ Ensis is de naam van het schelpdier scheermes.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.