Portret van Den Helder in pompgemaal: ’Sommigen noemen de marinestad het eind van de wereld. Die zien het verkeerd. Hier begint Europa’

Rob Hornstra (links) en Arnold van Bruggen bij de tentoonstelling in het pompgebouw in Huisduinen. Arnold houdt het portret van Den Helder in boekvorm vast dat de komende dagen te koop is.© Foto George Stoekenbroek

Marischka de Jager
Huisduinen

Er is iets geks aan de hand met de foto die fotograaf Rob Hornstra maakte van de rij winkels aan de Marsdiepstraat. Wie wil weten wát precies moet zelf maar gaan kijken in het voormalige pompgebouw in Huisduinen.

Want daar wordt woensdag 27 oktober officieel de tentoonstelling De Marinebasis geopend, gemaakt door fotograaf Hornstra en schrijver Arnold van Bruggen. De twee trokken dit jaar een paar maanden door Den Helder voor een portret van de stad. Het resultaat is tot en met zondag te zien: dagelijks tussen tien en zes uur in het pompgemaal aan de Duinweg.

Ze spraken en fotografeerden honderden inwoners, van vissers tot verenigingsvoorzitters en van zeekadetten tot marineofficieren. ,,Samen vormen zij en vele anderen het maatschappelijk weefsel van Den Helder’’, stelt het duo. Wat hen opviel was de verwevenheid met de marine, die overal terugkeert. Al was dat vroeger nog veel meer dan nu. ,,Toen was de marine en ook de rijkswerf veel meer zichtbaar in de stad zelf, nu wordt de marine toch meer als een ’eiland’ ervaren. Maar het leuke is dat wanneer je doorvraagt iedereen wel raakvlakken heeft met de marine. Het is zo’n sterk onderdeel van de identiteit van de stad’’, zegt schrijver Van Bruggen.

Een selectie van het gemaakte werk wordt nu tentoongesteld en ook het 112 pagina’s tellende boek De Marinebasis wordt gepresenteerd. Al eerder werden verschillende portretten afgedrukt in de Helderse Courant. De boeken kosten €9,50 en zijn in het pompgemaal te koop.

(Tekst gaat door onder de foto)

Het boek, te koop voor € 9,50.© Foto mediahuis

The Europeans

De foto’s en verhalen die Hornstra en Van Bruggen hebben gemaakt in Den Helder gaan deel uitmaken van het project The Europeans. Tussen 2020 en 2030 documenteren zij Europeanen in talloze regio’s en middelgrote steden in een tijd waarin Europa onder druk staat.

,,In Europa zijn meer steden te vinden zoals Den Helder, die bovenmatig afhankelijk zijn van de aandacht van de nationale overheid. Een stad waar complete wijken gebouwd zijn en de bevolking eenzijdig is samengesteld naar de vraag van de grootste werkgever. Buitenstaanders zien weinig in de stad, maar de inwoners houden van hun stad en willen er nooit meer weg.’’ Of zoals een van de geïnterviewden het zegt: ’Sommigen noemen de marinestad het eind van de wereld. Die zien het verkeerd. Hier begint Europa. Hier begint het spoor, hier beginnen de wegen. Wij willen hier nooit meer weg’.

De toegang tot de tentoonstelling is gratis.

Meer informatie op www.theeuropeans.fm

Deze uitspraak van een geinterviewde valt te lezen op de muur van het pompgemaal in Huisduinen. De tentoonstelling is deze week te bekijken.© Foto mediahuis

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.