Kale of opgetuigde kerstbomen huren voor goede doel, jongerenwerk Opmeer steunt met opbrengst lokale talenten

Boekenmarkt sporthal de Weyver in Hoogwoud waar de kerstboomverhuur werd gepresenteerd

Boekenmarkt sporthal de Weyver in Hoogwoud waar de kerstboomverhuur werd gepresenteerd© Foto Jaap van der Pijll

Leo van Gelderen
Hoogwoud

Het jongerenwerk in Opmeer gaat voor de komende kerstdagen kerstbomen verhuren voor het goede doel. Om dat plan uit te voeren zijn er driehonderd bomen in verschillende lengtes aangeschaft.

Men kan kiezen tussen een compleet opgetuigde of kale boom. Deze worden tussen 8 en 12 december in potten bij de mensen thuis geleverd en een maand later weer opgehaald. De opbrengst is ter ondersteuning van de huidige en komende Award-groepen. De prijzen variëren tussen 15 euro voor een kleine kale boom tot een versierde boom van twee meter voor 75 euro.

De Award Opmeer is een initiatief vanuit het jongerenwerk dat jongeren tussen de 13 en 19 jaar stimuleert alleen of in een groep onder begeleiding te werken aan hun talenten. Vrijwilligerswerk maakt onderdeel uit van die trajecten.

Maatbekertje

„Daar past dit initiatief heel goed in”, zegt initiator Wiebo Beenen. „Kerst is voor veel mensen, ook in onze gemeente, een tijd waarin onder andere eenzaamheid extra wordt gevoeld. Dus kwamen we op dit idee. Het zijn Servische sparren. Oersterk en daardoor elk jaar weer opnieuw te verhuren. Mits wij en ook de huurders de bomen natuurlijk goed verzorgen. Dus iedereen die huurt, krijgt er een maatbekertje bij waarmee je ze elke dag een beetje water geeft. Een beetje onderhoud is nodig net zoals je elke dag je tanden poetst. Het idee past ook in het streven naar duurzaamheid en hergebruik. Ook het optuigen van de bomen wordt door onze jongeren bij de mensen thuis gedaan. Daar ontstaan dan ook weer leuke gesprekken. Zo snijdt het mes aan twee kanten.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Kerstboomverhuur in Opmeer

Kerstboomverhuur in Opmeer© Foto Jaap van der Pijll

De bomen (variërend van een meter tot twee meter) worden, nadat ze zijn opgehaald, in dezelfde potten opgeslagen en wachten vervolgens een jaar op hergebruik. Beenen: „We hebben ons goed laten voorlichten en het is voor dit soort boom geen enkel probleem. Ze blijven in de pot staan waarmee we voorkomen dat de wortels niet beschadigd raken.”

Wensbomen

(Tekst gaat door onder de foto)

Wensboom-oproep

Wensboom-oproep

In die tijd voor Kerst staan er op verschillende plekken binnen de gemeente Opmeer wensbomen waar inwoners voor naasten of bekenden een wens kunnen hangen die waar mogelijk wordt gerealiseerd. „Voor de wensbomen hebben we vijftig kerstbomen gereserveerd. Die geven we, opgetuigd en wel, weg aan gezinnen die het niet zo breed hebben”, zegt Beenen. „De actie is bedoeld voor de gemeente Opmeer en de dorpen er om heen. Te weten Wognum, Nibbixwoud, Obdam, Hensbroek, Abbekerk, Lambertschaag, Spierdijk, Zuidermeer, Winkel, Nieuwe Niedorp, Sijbekarspel en Benningbroek. Verder gaan we niet. We hebben er driehonderd en dat is het voor dit jaar. Het is niet de bedoeling dat we gaan concurreren met de ondernemingen die kerstbomen verkopen. Dit is echt een actie ter ondersteuning van onze jeugd en tegelijkertijd maakt zij de eenzaamheid hier en daar wat verdraagzamer.”

Meer informatie: www.opmeeractueel.nl

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen