Een lockdown alleen voor ongevaccineerden. Een goed of juist een gevaarlijk idee? | Commentaar

© Foto Pixabay

Roy Hazenoot

Een lockdown alleen voor ongevaccineerden. In Oostenrijk wordt hierover serieus nagedacht. Als het plan doorgaat dan mogen ongevaccineerden hun huis alleen nog verlaten voor noodzakelijke boodschappen en doktersbezoek tijdens een volgende coronagolf. Is dit de oplossing om volstromende ziekenhuizen te voorkomen of een veel te zwaar middel voor een Europees land?

Veel ongevaccineerden in Nederland wijzen erop dat het ’gedram’ van Hugo de Jonge en de felle reacties van de geprikten een tweedeling veroorzaken in de maatschappij. De ongevaccineerden gaan hiermee voorbij aan de invloed van hun eigen keuzes. Zijn zij niet juist degenen die een tweekampensamenleving aan het opbouwen zijn?

Onverantwoord gedrag

De samenleving is net een openbare weg – het is van iedereen en daarom zijn er rechten, plichten en moeten we op elkaar letten. Wanneer iemand zich onverantwoord gedraagt, bijvoorbeeld met een auto door rood rijdt en vervolgens een fietser schept, moet de wegpiraat niet raar kijken als zijn gedrag felle reacties uitlokt.

Wanneer ziekenhuizen belangrijke zorg alweer niet kunnen verlenen, omdat de ic’s vol liggen met coronapatiënten die een prik weigerden (83 procent ic-opnames is ongevaccineerd), dan is het logisch dat de samenleving in verweer komt. Een lockdown instellen voor mensen die de oorzaak zijn van overbelasting van de zorg, is dan niet zo’n gekke gedachte.

Bewegingsvrijheidverbod

Als de roodlichtvergelijking wordt doorgetrokken, dan krijgt de wegpiraat een rijverbod. Bij de Oostenrijkse lockdown krijgt de ongevaccineerde een bewegingsvrijheidverbod. Klinkt redelijk als je bedenkt dat een hartpatiënt niet kan worden geholpen, omdat iemand van de biblebelt met ademnood in het ziekenhuis ligt terwijl dat te voorkomen was.

Toch schuilt in deze ’oplossing’ een groot gevaar. Het is niet alleen lastig uitvoerbaar (’dan moeten we deuren dichtspijkeren’, zoals de Belgische viroloog Marc Van Ranst zegt), de tweedeling waarover ongevaccineerden spreken, is dan niet louter theoretisch geleuter, maar een feit. Komt er een lockdownpolitie, krijgen ongevaccineerden een bepaald kenmerk op de revers van hun jas om ze te herkennen? Een gruwelijk vooruitzicht.

Extreem fout

Wat vanuit het oogpunt van de volksgezondheid logisch lijkt, is vanuit sociologisch perspectief extreem fout. Veel is toegestaan om de vaccinatiegraad omhoog te krijgen, maar een selectieve lockdown is een brug te ver. Om de zorg te redden moeten we niet de maatschappij slopen en om onverantwoord gedrag van een relatief kleine groep prikweigeraars te corrigeren, mogen overheden niet met onverantwoorde plannen komen.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.