Dat hij AZ een saaie club vindt, is een zegen | Column Brian Wijker

Jarchinio Antonia als speler van Go Ahead Eagles, vier jaar geleden.

Jarchinio Antonia als speler van Go Ahead Eagles, vier jaar geleden.© Foto ANP/Gerrit van Keulen

Brian Wijker

In zijn wekelijkse column in de AZ-podcast heeft Brian Wijker het dit keer over iemand die AZ een heel saaie club vindt. En dat vindt hij eigenlijk wel prima.

Jarchinio Antonia vindt AZ ’een heel saaie club’. Dat u het even weet.

Voor wie bij de naam Jarchinio Antonia niet direct een belletje hoort rinkelen: u hoeft zich niet te schamen. Jarchinio Antonia is namelijk een heel saaie voetballer. Zo’n speler die veel rent, trucjes doet, maar zelden een panklare voorzet aflevert of een doelpunt maakt. Zo’n speler die de samenvatting zelden haalt. En daarom zijn de uitspraken van Antonia in een Brabantse krant over AZ ook niet breed opgepakt.

Jarchinio Antonia voetbalt trouwens bij NAC. En toegegeven: dat is een mooie club, met een hondstrouwe achterban. En het is er nooit saai. NAC is als een James Bond-film. Alleen dan zijn het geen boeven, maar directieleden die sneuvelen. Of trainers die op de vlucht slaan vanwege bedreigingen.

Bij AZ is dat inderdaad anders. Daar kan trainer Pascal Jansen na de vijfde verliespartij in negen competitieduels gewoon rustig met een wijntje op de bank achteroverleunen. Bij AZ zijn er ook supporters die cola, fristi of chocomel drinken. En bij AZ hebben ze onderhand maar gewoon geaccepteerd dat die dekselse directieleden op hun stoel blijven zitten.

Jarchinio Antonia mag zieltjes winnen in Breda door over andere clubs te gaan roeptoeteren. Ik kan hem nu gaan vertellen dat bij AZ het dak naar beneden valt, flirtende trainers worden weggestuurd en bestuurders tegen de KNVB in opstand komen. Maar dat zou heel dom zijn.

Het is net als Den Helder, de stad waar ik woon. Veel mensen vinden het daar maar saai en zien het enkel als de weg naar Texel. Een uithoek, waar niets te beleven valt. Precies de reden dat ik hier nog gewoon rustig over de dijk, op het strand of in de duinen kan wandelen. En waarom ik niet altijd hoef te reserveren als ik uit eten wil.

Dat Jarchinio Antonia AZ een saaie club vindt, is een zegen. Breng hem alsjeblieft niet op andere gedachten.

De hele aflevering van de AZ-podcast van het Noordhollands Dagblad is hier te beluisteren:

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen