Frans Bromet maakt docu ’Werk aan de Winkel’ over Winkelmadepark in Winkel. ’Geen script, geen repetitie, alleen het echte verhaal’ [video]

Frans Bromet (r) in Winkel waar hij samen met een geluidsman een documentaire maakte over het reilen en zeilen van het nieuwe woonconcept Winkelmadepark.

Frans Bromet (r) in Winkel waar hij samen met een geluidsman een documentaire maakte over het reilen en zeilen van het nieuwe woonconcept Winkelmadepark.© Foto Wooncompagnie

Richard Zut
Winkel

Documentairemaker Frans Bromet heeft een documentaire gemaakt over het recentelijk in gebruik genomen woonproject Winkelmadepark in Winkel. De docu ’Werk aan de Winkel’ laat zien hoe bijzonder dit project en de bewoners zijn, en is gemaakt in opdracht van Wooncompagnie die deze vertoont op het eigen YouTube-kanaal.

Wooncompagnie laat weten er trots op te zijn dat Frans Bromet bereid is gevonden een documentaire te maken mét en over de bewoners van Winkelmadepark. Directeur Stefan van Schaik: ,,Bromets nasale stem en zijn droge opmerkingen zijn een waar handelsmerk. Frans Bromet heeft zijn geheel eigen werkwijze ontwikkeld, waarbij eerlijkheid en realisme wordt nagestreefd en er absoluut geen ruimte is voor enscenering.’’

Ongeveer twintig jaar geleden besloot Bromet om nooit meer iets in scène te zetten. ,,Voor mijn camera komen alleen maar echte mensen met hun eigen, authentieke verhalen’’, is zijn credo.

Hecht

Wooncompagnie is apetrots op Winkelmadepark en haar bewoners. Samen steken zij hun nek uit en zetten ze zich voor honderd procent in om dit woonconcept te laten slagen. Van Schaik: ,,Juist in kleinere kernen en dorpen, waar de wet van de grote getallen niet opgaat, is een hechte leefgemeenschap van ongekende waarde. Het zorgt ervoor dat iedereen mee kan blijven doen. Dat niemand buiten de boot valt, dat mensen naar elkaar omkijken en voor elkaar willen zorgen. Zo’n hechte samen redzame gemeenschap is haast niet maakbaar. En toch geloven wij dat met veel lef, zorg, aandacht en doorzettingsvermogen het mogelijk moet zijn.’’

Het echte verhaal

Bewoners mochten met Bromet delen wat zij wilden. Er was geen script, geen repetitie, alleen het echte verhaal. Want ondanks dat Wooncompagnie en de bewoners er alles aan doen om nader tot elkaar te komen, zal het hard werken worden de komende jaren.

De titel ‘Werk aan de Winkel’ is daarom ook zorgvuldig gekozen. Iedere bewoner heeft zijn vooraf eigen verwachtingen en die matchen niet altijd met de werkelijkheid. Wooncompagnie hoopt met deze documentaire er tegelijkertijd aan bij te dragen dat bewoners elkaar op een andere manier leren kennen. De première voor de bewoners heeft inmiddels plaatsgevonden.

YouTube

Wooncompagnie heeft de documentaire recent gedeeld via haar YouTube-kanaal. Binnen een week is deze al bijna zevenhonderd keer keer bekeken.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.