Hollands Kroon staat open voor grootschalige opvanglocatie asielzoekers; College heeft nog geen concrete locatie op het oog

Hollands Kroon wil wel meewerken aan de grootschalige opvang van asielzoekers, maar heeft nog geen concrete locatie op het oog.

Hollands Kroon wil wel meewerken aan de grootschalige opvang van asielzoekers, maar heeft nog geen concrete locatie op het oog.© Foto ANP

Richard Zut
Hollands Kroon

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft het college van Hollands Kroon gevraagd om een grootschalige opvanglocatie voor asielzoekers in de gemeente mogelijk te maken. Het college wil hier in principe aan meewerken en gaat daarom in gesprek met de opvangorganisatie.

Op dit moment is er nog geen concrete locatie op het oog. ,,Zodra dit wel zo is informeren wij de omgeving hierover’’, meldt de gemeente Hollands Kroon op haar website.

Het COA is momenteel in heel Nederland op zoek naar extra noodlocaties voor de opvang van asielzoekers. Deze locaties moeten op korte termijn in gebruik worden genomen, voor minimaal een jaar. Het college zoekt met het COA naar een geschikte locatie. Ook maken zij afspraken met de opvangorganisatie over de voorwaarden die nodig zijn om de noodopvang tot stand te brengen.

Statushouders

Daarnaast speelt de vraag om extra plekken te realiseren waar statushouders kunnen wonen. Statushouders zijn mensen die als asielzoeker zijn erkend en een verblijfsstatus hebben. Op dit moment zorgt een tekort aan woningen in heel Nederland ervoor dat zij niet vanuit de opvangcentra kunnen doorstromen naar reguliere huurwoningen. Daardoor komen er in de opvangcentra te weinig plekken vrij. ,,Gelukkig is er in Hollands Kroon nog geen achterstand in de taakstelling voor het huisvesten van statushouders’’, aldus het college.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.