Doelpunt van het jaar nekt AZ in Groningen. Zegereeks ten einde, concurrentie loopt uit [video]

AZ-spits Vangelis Pavlidis tikt de bal van dichtbij op doel, maar de bal zal van de lijn worden gehaald door Bart van Hintum.

AZ-spits Vangelis Pavlidis tikt de bal van dichtbij op doel, maar de bal zal van de lijn worden gehaald door Bart van Hintum.© Foto ANP/Ed van de Pol

Theo Brinkman
Groningen

Aan de zegereeks van AZ is in Groningen zondagavond een einde gekomen. De 2-0 nederlaag betekent tevens dat AZ het zicht op de concurrenten FC Utrecht en Feyenoord voorlopig even kwijt is. Zij wonnen dit weekeinde wel en liepen daardoor uit op AZ.

In de Euroborg maakte AZ op het eerste half uur na een vrij machteloze indruk. Het had wel het grootste deel van de wedstrijd de bal, maar kon er te weinig gevaar mee stichten.

Dat kon FC Groningen ook niet, maar dat hoefde ook niet zo nodig, want één magistrale bevlieging van aanvaller Cyril Ngonge was genoeg om het stadion te begoochelen en de score te openen. Het moet gek lopen wil de goal van Ngonge niet het doelpunt van het jaar worden.

Ngonge nam een voorzet van Mo El Hankouri op zijn hak en zag de bal in de hoek verdwijnen. Zijn tegenstander Owen Wijndal keek ernaar, keeper Peter Vindahl dook ernaar. Tevergeefs.

(Tekst gaat verder na de foto)

Peter Vindahl duikt naar de hakbal van Cyril Ngonge, maar de AZ-keeper is te laat.

Peter Vindahl duikt naar de hakbal van Cyril Ngonge, maar de AZ-keeper is te laat.© Foto ANP/Ed van de Pol

Voor AZ was het de tweede verre uitwedstrijd in vier dagen, na die tegen CFR Cluj in Roemenië van afgelopen donderdag. Waar het jaren geleden nog weleens gebeurde dat AZ dan zondagmiddag om 12.15 uur moest aantreden in Zwolle of Venlo, hebben de Europees spelende clubs nu het recht om een later aanvangstijdstip aan te vragen. Dat deed AZ, waardoor de wedstrijd van ’s middags 14.30 naar ’s avonds 20 uur werd verschoven.

(Tekst gaat verder na de foto)

Bordjes met ’Stop zondag 20:00’ van de Groningen-supporters.

Bordjes met ’Stop zondag 20:00’ van de Groningen-supporters.© Foto ANP/Ed van de Pol

Het gaf de benen van de AZ-spelers enkele uren extra rust, maar het zorgde in Groningen voor boze gezichten en protesten. FC Groningen stemde als enige eredivisieclub tegen het invoeren van zondag 20 uur als speelavond. De supporters hadden daarom spandoeken en bordjes met ‘STOP zondag 20:00 uur’ en ‘KNVB is de vijand’ en de club gebruikte zelfs de boarding om het protest kracht bij te zetten. ‘Voetbal is geen televisieprogramma’ was er af en toe te lezen op de LED-reclameborden langs het veld – waarop even later ironisch genoeg de reclame van omroep ESPN te zien was.

Paal

Tegen dat decor begon AZ aardig aan de wedstrijd en kwam het na vijf minuten al bijna op voorsprong. Vangelis Pavlidis liet een voorzet van Jesper Karlsson subtiel van zijn hoofd glijden, maar hij had de pech dat de kopbal op de paal belandde. Na een kwartier was AZ opnieuw gevaarlijk, maar nu werd een schot van Pavlidis uit het doel gekopt door Groningen-verdediger Bart van Hintum.

Geen slappe benen

AZ had de Europese wedstrijd tegen CFR Cluj dus aardig verteerd en stond niet met slappe benen aan de aftrap. Wel was er hier en daar een missertje of wat nonchalance. Zo leidde Pantelis Hatzidiakos al vroeg een Groningse uitbraak in door een bal helemaal verkeerd te raken. Keeper Peter Vindahl wachtte een keer te lang schoot daardoor de bal tegen een tegenstander. Het liep goed af voor Vindahl.

Dag gelukje had hij niet bij de hakbal van Ngonge na twintig minuten. Vindahl dook wel, maar te laat en niet genoeg in de hoek. Zonder daarbij iets af te doen aan de schoonheid van het doelpunt was het wel een bal waar Vindahl meer tegen had kunnen doen.

(Tekst gaat na de foto verder)

Vijfmansverdediging

In de aanval had AZ het intussen knap lastig om tot kansen te komen. De vijfmansverdediging van FC Groningen, met Damil Dankerlui en Mo El Hankouri als buitenste spelers, hield zich redelijk gemakkelijk staande. Alleen bij een kopbal van Hatzidiakos moest opnieuw Van Hintum op de doellijn redding brengen.

In de tweede helft veranderde er weinig, al was AZ nu nog dominanter en kwam FC Groningen nog minder aan aanvallen toe. Maar opnieuw wist AZ nauwelijks kansen te creëren, mede doordat linksbuiten Jesper Karlsson zijn meerdere moest erkennen in Dankerlui. Na enige tijd in de tweede helft verhuisde Karlsson daarom maar naar de andere vleugel.

De Leeuw

Nee, de kans dat AZ zijn zegereeks zou gaan voortzetten nam gaandeweg de tweede helft alleen maar verder af. Het enige echte gevaar van AZ was een afstandsschot van Albert Gudmundsson, dat door keeper Peter Leeuwenburgh werd gestopt. Toen Michael de Leeuw er twintig minuten voor tijd 2-0 van maakte, kon er dan ook gevoeglijk een streep door de illusies van AZ.

FC Groningen-AZ 2-0

20. Ngonge 1-0, 71. De Leeuw 2-0.

FC Groningen: Leeuwenburgh; Dankerlui, Kasanwirjo, Dammers, Van Hintum, El Hankouri; Duarte, Suslov (90. Van Kaam); Ngonge (73. Postema), De Leeuw (73. Strand Larsen), Abraham (88. Sverko).

AZ: Vindahl; Sugawara, Hatzidiakos (68. Reijnders), Martins Indi, Wijndal; Midtsjø, De Wit, Clasie; Gudmundsson, Pavlidis (77. Aboukhlal), Karlsson.

Paulos Abraham, aanvaller van FC Groningen, tussen de AZ-spelers Vangelis Pavlidis, Fredrik Midtsjø en Dani de Wit.

Paulos Abraham, aanvaller van FC Groningen, tussen de AZ-spelers Vangelis Pavlidis, Fredrik Midtsjø en Dani de Wit.© Foto ANP/Ed van de Pol

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen