Helaas is GNR-houtstempel halve waarheid. Frame van het nieuwe bankje is vermoedelijk van Tata Steel-staal [OPINIE]

Het nieuwe (links) en het oude bankje.© Foto’s: Peter-Jan Schatens

Peter-Jan Schatens
Bussum

Graag wil ik reageren op de krantenartikelen over de bomenkap in Hilversum. Van de week liep ik met mijn hond in de bossen te Crailo die worden onderhouden door het GNR. Mijn blik viel op een nieuw type zitbankje voorzien van een groot GNR-houtlogo met grote vlakke kleine schaaldelen als zit- en rugdeel in plaats van de regen en vocht doorlatende planken met tussenruimte van de huidige bankjes.

Helaas bleek dat GNR-houtstempel een halve waarheid, want het frame van het bankje is niet van GNR-hout maar vermoedelijk van Tata Steel-staal.

Dat het GNR het wel vaker niet zo nauw neemt met duurzaamheid blijkt ook uit de ingevlogen of verscheepte Schotse hoogland-runderen op onze heide. Waardoor inwoners uit de regio met hun loslopende honden niet welkom zijn.

Hondenhooligans

Erger, ik las onlangs in De Gooi- en Eemlander dat er speciaal snelle elektrische duurzame (!) motoren aangeschaft zijn door het GNR om de ’hondenhooligans’ te bekeuren. Waarom gaan de GNR-boswachters niet te paard? Dat schrikt zelfs voetbalhooligans af en is veel duurzamer dan hun nieuwe snelle GNR-motoren met grote lithiumbatterijen.

Dit alles zogenaamd om de natuur te beschermen terwijl het GNR een paar jaar geleden de nog ’duurzaam biodivers’ wilde laten versterven toen de heide in een koude winter te weinig voedsel genereerde voor deze toen arme creperende en totaal ontheemde dieren, die ook al ’hulp’ krijgen bij hun grazende heidewerk van de vriendelijke GNR schapenhoeders.

En wat te doen met de oprukkende vos, gaat de GNR-boswachter die ook bekeuren op de elektrische motor voordat een Schotse hooglander als een lammetje wordt verscheurd?

Kapvergunningen

Terug naar het nieuwe zitbankje van het GNR. Waarom is het stalen frame niet van het vele vrijgekomen GNR-hout gemaakt zoals de huidige bankjes? Immers na de aan het GNR verleende kapvergunningen van alleen al duizenden 100+ jaar oude bomen bij Monnikenberg, Anna's Hoeve of het buurtschap Crailo (waar al tientallen bomen zijn ’verdwenen’ terwijl de Raad van State het bestemmingsplan nog moet beoordelen) heeft het GNR toch A-hout in overvloed.

Of heeft het GNR al dat A-hout gereserveerd als politieke ondersteuning voor de mogelijke bouw van de grootste houtverbranding biomassacentrale van Nederland in Diemen?

Het zal vermoedelijk allemaal met het GNR toverwoord ’biodiversiteit’ te maken hebben, want volgens het GNR moeten duizenden 100+ jaar oude bomen in onze regio worden vervangen door vooral heidevlaktes.

Alsof we in het Gooi en de Vechtstreek echt een chronisch gebrek aan mooie gezonde heide hebben.

Bizar

Het blijft bizar dat het GNR telkens te paaien is door regiobestuurders, met vaak gemeente Hilversumse connecties, als het om het kappen gaat van historisch regiobos.

Uiteraard in ruil voor wat extra GNR contributie en/of wat nieuwe heidegrond vol biodiversiteit, met als vlaggenschip van het GNR de hoge natuurwal met daar bovenop een nieuw half stalen zitbankje met een heus GNR-houtlogo!

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen