Zweden waarschuwt voor gevaarlijke crisis Afghanistan

ANP Producties | Bron: ANP

Afghanistan stevent af op een economische ineenstorting die kan leiden tot een nieuwe politieke crisis in het land, waarschuwt de Zweedse minister voor ontwikkelingssamenwerking in een vraaggesprek met persbureau Reuters. Het land zou daardoor volgens minister Per Olsson Fridh kunnen uitgroeien tot een broedplaats van terroristische groeperingen.

"Mijn zorg is dat het land aan de vooravond staat van een ineenstorting en dat die sneller komt dan we dachten", zei de Zweedse minister in Dubai. Sinds de Taliban in augustus aan de macht zijn gekomen heeft het land geen buitenlandse inkomsten meer en is de volledig van buitenlandse ontwikkelingshulp afhankelijke economie in een vrije val terechtgekomen.

De 27 EU-landen, waaronder Zweden, geven nog wel humanitaire hulp, maar de ontwikkelingsgelden zijn bevroren. De Verenigde Staten hebben alle Afghaanse banktegoeden geblokkeerd en ook de Wereldbank verleent geen steun.

Hulporganisaties

Het Rode Kruis riep vrijdag de internationale gemeenschap op te hulp te schieten om een humanitaire crisis af te wenden. De hulporganisaties zijn onvoldoende in staat om dat alleen te kunnen, aldus het Rode Kruis.

Volgens Fridh zoekt Zweden naar mogelijkheden om Afghanistan zoveel mogelijk overeind te houden, maar moeten andere landen overtuigd worden dat dit mogelijk is zonder de nieuwe machthebbers legitimiteit te verschaffen. De Taliban krijgen volgens de Zweedse minister geen ontwikkelingshulp.

Vrouwenrechten

De Taliban worden internationaal zwaar bekritiseerd, onder meer door het inperken van vrouwenrechten en het recht van meisjes op onderwijs.

Veel westerse landen hebben hun ambassades in Kabul gesloten en verplaatst naar Qatar, dat goede contacten onderhoudt met de Taliban.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, riep eerder deze week na een conferentie in Moskou met de Taliban, China, India en Pakistan de internationale gemeenschap op tot het houden van een donorconferentie voor Afghanistan. Lavrov wees eveneens op het gevaar van terroristen van Islamitische Staat, die in Afghanistan zouden profiteren van de machtswisseling in Kabul. Die zou een grote bedreiging voor de regio vormen, inclusief voormalige Sovjetrepublieken. Ook de productie en smokkel van vooral Afghaanse heroïne zou nog veel bedreigender worden.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.