Kamer ziet Turkije 'op ramkoers' met uitzetting ambassadeurs

ANP Producties | Bron: ANP

De Turkse president Recep Tayyip Erdorgan is "op ramkoers" met zijn besluit om tien ambassadeurs het land uit te zetten, aldus Tweede Kamerlid Kati Piri van de PvdA. Andere partijen in de Kamer komen met soortgelijke reacties.

De uitzetting is een reactie op een verklaring van de ambassadeurs waarin zij opriepen om de Turkse zakenman en filantroop Osman Kavala op vrije voeten te stellen. Ook de Nederlandse ambassadeur, Marjanne de Kwaasteniet, wordt tot persona non grata verklaard.

Volgens VVD-buitenlandwoordvoerder Ruben Brekelmans toont Erdogan met de stap "weer eens zijn ware gezicht". Brekelmans noemt het Turkse besluit op Twitter "een belachelijke daad en zinloze escalatie". Tom van der Lee (GroenLinks) noemt het "een bizar besluit van Erdogan". Hij vindt een "gepaste reactie" nodig.

Verklaring

De ambassadeurs brachten de verklaring maandag naar buiten op de vierde verjaardag van Kavala's detentie. Hij is niet veroordeeld en het Europees Hof voor de Rechten van de Mens oordeelde eind 2019 al dat Kavala onmiddellijk zou moeten worden vrijgelaten.

Sjoerd Sjoerdsma (D66) zegt dat de Nederlandse ambassadeur terecht heeft gewezen op de uitspraak van het Europees Hof dat Kavala moet worden vrijgelaten. "Dat Turkije de Nederlandse ambassadeur uitzet, omdat zij handelde in lijn met de uitspraak van dat hof, is de wereld op zijn kop."

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.