Forever young, is wat de mooimakers ons beloven | column

Janice Deul

Iedereen lijkt geobsedeerd te zijn door leeftijd, of beter leeftijdloos zijn. En waarom?

Wat zijn ’we’ toch obsessed met leeftijd. Alle emancipatie- en bodypositivity-bewegingen ten spijt. Vroegah dienden we zo lang mogelijk ’jong’ te blijven - of althans te lijken. En nu moeten we al een tijdje ’ageless’ zijn. Ik heb dat altijd al een raar iets gevonden. Ook toen ik werkte voor een glossy magazine, dat op ’leeftijdsloze vrouwen’ was gericht.

Wie daarmee bedoeld werden? Vrouwen die de veertig, vijftig waren gepasseerd en ’desondanks’ volop in het leven stonden. Een gladde huid hoorde daar natuurlijk bij. Anno nu wemelt het in de cosmetische industrie van de merken en marketeers die ons ’ageless beauty’ beloven. Leeftijdsloos of levenloos, dat is maar de vraag. Wat deze mooimakers in feite propageren is een huid dat van elk spoortje leven is ontdaan. Een gezicht waaraan het eigene ontbreekt.

Want juist die plooitjes en lijntjes geven je karakter, maken ons wie we zijn. Ze laten zien dat we hebben gelachen en gehuild, gezorgd en gefeest, geleefd en overleefd, wellicht. Dat is niet iets dat weggepoetst hoeft te worden.

Toch blijven we gefocust op die vouwtjes en plooitjes, mede dankzij het vrouwbeeld dat wordt gepropageerd door mode, marketing en (sociale) media. Dat stemt best treurig. Een glad vel is immers geen garantie voor mooier of beter en al helemaal niet voor een rimpelloos bestaan.

Kijk maar naar die poezelige pubers, die steeds vaker aan de botox en fillers gaan. Beauty, wat dat dan ook precies mag zijn, is sowieso overrated. Happy&healthy, dat is waar het om draait. Daarom gratis en voor niks mijn drie ultieme wellbeing-tips. Los van goed slapen, eten en bewegen en zo (en laten we eerlijk zijn, een cremmetje/make-upje helpt natuurlijk ook): 1. Laat je inspireren door mensen die anders zijn dan jij.

Dat verruimt je blik en verrijkt je leven. 2. Wees liever voor jezelf en voor anderen: zeg vaker tegen je spiegelbeeld: ’Wat zie je er goed uuuiiiit.’ En 3: Zoek een (nieuwe) hobby of passie. Puur voor jezelf. Iets waar je echt warm voor loopt. Dan gaan je ogen vanzelf stralen. En juist die sparkle, lieve mensen, maakt je forever young.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.